Miina Sillanpää vaikutti myös Naistenklinikan perustamiseen

Uusi kirja nostaa esiin uusia puolia Suomen ensimmäisestä naisministeristä.

politiikka
Miina Sillanpää
Miina Sillanpää, kuva vuodelta 1920. Museovirasto

Professori Aura Korppi-Tommolan kirja Miina Sillanpää – edelläkävijä juhlistaa Sillanpään syntymän 150-vuotispäivää.

Kirja tuo esiin eri puolia naispoliitikon elämäntyöstä, myös sellaisia, joita ei tänään niin usein muisteta.

Sillanpään syntymäpäivää 4.6.1866 muistetaan yhä edelleen enemmän Pitkäsillan pohjois- kuin eteläpuolella.

Sattumalta hän oli tasan vuoden marsalkka Mannerheimia vanhempi, mutta kirja tuo esiin, kuinka Sillanpää ministeriksi tultuaan 1926 sai myös porvarillisen naisasialiikkeen sympatiat.

Kirja kuitenkin muistuttaa, että tarkkaan ottaen hän ei ollut aivan ensimmäinen. Punaisen Suomen kansanvaltuuskunnassa oli kaksi naisjäsentä jo 1918.

Piikojen ja kotiapulaisten asioiden ajajana Sillanpää tuli valituksi jo Suomen ensimmäiseen yleisillä ja yhtäläisillä vaaleilla valittuun eduskuntaan 1907. Palvelusväen aseman parantaminen oli hänen keskeisiä päämääriään, mutta kaikki sosiaali- ja terveysalan asiat kiinnostivat häntä uransa aikana.

Miina Sillanpää sai aikaan suomalaisen ensikotijärjestelmän ja vaikutti keskeisesti Naistenklinikan perustamiseen 1930-luvulla. Hän paheksui sitä, että aikaisemmin äidit joutuivat synnyttämään seitsemän hengen huoneissa, kun esimerkiksi rotukarjan kohdalla sellainen ei olisi tullut kysymykseen.

Tutulta tuntuu myös 1930-luvulla käyty keskustelu eläkeiän nostamisesta. "Nostakaa se sataan vuoteen, niin ei tarvitse maksaa kenellekään" pilkkasivat hänen kannattajansa valtion säästöillä perusteltuja ehdotuksia.

Yksityiskohtana mainittakoon myös Miina Sillanpään työ perhesuunnittelun hyväksi. Hänen tullessaan apulaissosiaali- ja terveysministeriksi Väinö Tannerin hallitukseen kondomeja myytiin apteekissa vain naimisissa oleville.

Abortit, joita Sillanpää ei pitänyt hyvänä ehkäisykeinona, lisääntyivät tietysti sen vuoksi. Sitäkin vaarallisempina, kun ne olivat laittomia.