Hyppää sisältöön

Päivän uutistärpit: Puoluejohtajat mittelevät kuntapolitiikasta, Museovirasto sukeltaa Tohmajärvellä

Tänään Yle kertoo myös, mitä tilattavien aikakauslehtien alvista seurasi ja mitä tulevista Venäjän duuman vaaleista ajatellaan Karjalassa.

Sukeltaja tutki muinaisjäännöstä Tohmajärven Salmilammessa kesällä 2015. Kuva: Kai Kaartisen albumi

Sipilä mukana puimassa kuntapolitiikkaa

Kuntaliitto on kutsunut liittonsa hallituksessa edustettujen kuuden puolueen puheenjohtajat linjaamaan kuntapolitiikkaa Kuntamarkkinoilla Helsingissä keskiviikkona. Kuntamarkkinat on kunta-alan ja julkisen sektorin päättäjien keskustelutapahtuma.

Keskusteluun ovat lupautuneet keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Antti Rinne ja vihreiden Ville Niinistö. Perussuomalaisia edustaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja vasemmistoliittoa varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

Museovirasto sukeltaa pinnan alla

Museovirasto tutkii Tohmajärven vedenalaista arkeologista löytöä. Salmilammesta ja Sirrilammesta on löytynyt esimerkiksi kalaportti, toteemipaalu, lauttoja ja pyydyksiä. Radiohiilinäytteen perusteella kohde on 2 471 vuotta vanha.

Mitä tilattavien aikakauslehtien alvista seurasi?

Aikakauslehdet ovat vuosia pinnistelleet digitalisaation puristuksessa. Kilpailu verkkopalvelujen kanssa on kovaa.

Vaikeuksien keskellä ala sai Suomen hallitukselta iskun vuonna 2011. Jyrki Kataisen pääministerikaudella päätettiin, että tilattavista aikakauslehdistä aletaan periä yhdeksän prosentin arvonlisäveroa. Aiemmin veroa ei ollut peritty. Seuraavana vuonna veroa vielä korotettiin. Yle selvitti, mitä korotuksesta oikein seurasi.

Missä tilassa on Euroopan unioni?

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää aamupäivällä EU:n tilaa koskevan puheen. Arvioimme tuoreeltaan Junckerin puhetta.

Mitä tulevista duuman vaaleista ajatellaan Karjalassa?

Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman vaalit lähestyvät. Toimittajamme ovat käyneet köyhässä Karjalassa ja vauraassa Tatarstanissa kuulemassa, millaisin odotuksin viikonlopun vaaleihin mennään.

Itsesensuurikomedia Sumu ensi-illassa

Kansallisteatterissa saa ensi-iltansa Juha Jokelan näytelmä Sumu. Ohjaaja-käsikirjoittaja pureutuu komiikan keinoin siihen, miten politiikka sekaantuu liike-elämään. Näytelmä käsittelee Venäjää ja idänkauppaa, etiikkaa ja itsesensuuria.

.
.