Ruotsi raivaa räjähdyskuntoisia miinoja Ahvenanmereltä

Pohjassa on vanha venäläinen miinakenttä.

Ulkomaat
Ruotsalainen miinanraivaaja.
Ruotsin laivaston miinanraivaaja Koster Tallinnan edustalla neljä vuotta sitten. Nyt Ruotsi raivaa vanhoja miinoja Ahvenanmeren pohjasta.Marcus Åhlén / Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsin merivoimien miinanraivaaja-alukset (siirryt toiseen palveluun) ovat viikon ajan etsineet ensimmäisen maailmansodan aikaisia miinoja meren pohjasta Tukholman pohjoisen saariston ja Ahvenanmaan väliltä. Miinoja on löydetty nelisenkymmentä, ja niistä raivataan parikymmentä.

Miinat ovat Venäjän laivaston laskemia vuosina 1915 ja 1916. Ruotsin merivoimien mukaan Venäjä laski tuolloin alueelle noin tuhat miinaa. Miinakenttien tarkoitus oli estää Saksan laivaston iskuja Suomen (joka kuului Venäjään) ja Ruotsin välistä Pohjanmeren liikennettä vastaan.

Ruotsin merivoimien mukaan miinat ovat M/08 ja M/12 -tyyppisiä kosketusmiinoja. Miinat ovat nyt uponneet merenpohjan kerrostumiin noin 60 metrin syvyydessä. Silti ne saattavat olla toimintakunnossa.

"Ei vaaraa merenkululle"

– Miinoista ei ole vaaraa aluksille, jotka ajavat alueen yli. Niistä saattaa olla vaaraa pinnan alaisille töille, sukeltamiselle tai troolaukselle, sanoi kapteeni Jimmie Adamsson Ruotsin merivoimista Aftonbladet-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Miinanraivausoperaation tarkoitus on kartoittaa sadan vuoden takaisten miinakenttien sijainti ja suuruus. Etsintäalue valitaan muun muassa vanhojen arkistomateriaalien perusteella, ja miinoja etsitään laivojen kaikuluotaimella.

Jos pohjasta tavattu kaiku todetaan miinaksi, se räjäytetään raivauspanoksella, jonka vie paikalleen kauko-ohjattu raivausrobotti. Vanhoissa miinoissa on 100–150 kiloa räjähdysainetta.

Raivausoperaatio päättyy tällä viikolla.