Assangen kuulustelupäivä varmistui lokakuulle

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on jo aiemmin toivottanut ruotsalaiskuulustelijat tervetulleeksi Lontooseen.

Ulkomaat
Julian Assange Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä helmikuussa 2016.
Wikileaksin päätoimittaja Julian Assange Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä helmikuussa 2016.REX / AOP

Wikileaksin perustaja Julian Assange vastaa ruotsalaisten kuulustelijoiden kysymyksiin lokakuun 17. päivänä Ecuadorin lähetystössä Lontoossa, kertovat Ecuadorin viranomaiset.

Ecuadorilainen syyttäjä Wilson Toainga vastaanottaa Assangen lausunnon lokakuun tilaisuudessa. Ruotsalaisviranomaisten kysymykset toimitetaan Assangelle etukäteen. Toianga on vastuussa myös mahdollisista näytteenotoista.

Kaksi ruotsalaisviranomasta, pääsyyttäjä Ingrid Isgren sekä poliisin tutkijan Cecilia Redell, ovat myös mukana Assangen kuulustelutilaisuudessa.

Assange piiloutui Ecuadorin Lontoon suurlähetystöön kesäkuussa 2012 välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista. Assange on sanonut pelkäävänsä, että Ruotsin viranomaiset luovuttaisivat hänet edelleen Yhdysvaltoihin, missä hän voisi joutua tuomiolle salaisten asiakirjojen julkaisemisesta.

YK:n laittomia pidätyksiä tutkiva työryhmä totesi aiemmin tänä vuonna Assangen vapaudenriiston olevan lainvastainen. Ruotsi ja Iso-Britannia eivät ole hyväksyneet paneelin päätöstä.

Lähteet: AFP