Näkökulma: Juncker puhuu, kuuleeko kansa?

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää aamupäivällä vuosittaisen linjapuheensa. Pitäisikö kansalaisten kiinnostua, kysyy Ylen EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Jean-Claude Juncker Kuva: Simela Pantzartzi / EPA

Muistatko missä olit, kun Jean-Claude Juncker aloitti Strasbourgissa puheensa Euroopan unionin tilasta syyskuun 9. päivä kello 10 viime vuonna? Ei se mitään.

Niille jotka sitä katsoivat, puhe saattoi jäädä mieleen jonkinlaisena poliittisen viestinnän pohjakosketuksena. Juncker puhui paperista. Päästessään ilmastonmuutosta käsittelevään kohtaan hän huomasi ylittävänsä puheelle annetun tunnin aikarajan, lehteili muutaman sivun yli ja sanoi, että puhe jaetaan kuulijoille kyllä myöhemmin.

Välillä puhe taukosi ja kamera kääntyi kohti Angela Merkel -naamariin naamioitunutta europarlamentaarikkoa yleisön joukossa. Kello pysähtyi lopulta noin 80 minuutin kohdalle.

EU ei ole Yhdysvallat, eikä Jean-Claude Juncker ole Barack Obama

Komissio markkinoi puheenjohtajan vuosittaista puhetta kohokohtana, jossa puheenjohtaja summaa EU:n tilan ja kertoo komission uusista hankkeista. Puheen malli ja jopa nimi on lainattu Yhdysvalloista, jossa presidentin State of the Union -puhetta seurataan tarkasti.

Tänäkin vuonna Junckerin puheeseen on ladattu paljon odotuksia. Koko komissio vetäytyi toissa viikolla Belgian rannikolle Knokkeen keskustelemaan puheesta. Juncker on tavannut puheen alla jäsenmaiden suurlähettiläitä.

Komissiosta on ruokittu toimittajia valikoivilla vuodoilla siitä, mitä Juncker kenties nostaa puheessaan esille. Puheelle on avattu oma verkko-osoite. Tiedottajat on valjastettu twiittaamaan aiheesta.

Mutta EU ei ole Yhdysvallat, eikä Jean-Claude Juncker ole Barack Obama. Brysselin omalakisessa EU-maailmassa puhetta varmasti kuunnellaan, mutta pitäisikö kansalaisen vaivautua?

Ihmiset olettavat, että EU tuo myös ratkaisuja

Miapetra Kumpula-Natri

Monien suomalaisten europarlamentaarikkojen mielestä pitäisi.

– Puhe on vähintään yhtä tärkeä kuin tasavallan presidentin puhe valtiopäivien avajaisissa, sanoo euroedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

Kokoomuksen Petri Sarvamaan mukaan unionin nykyinen kriisi kääntää katseet Junckeriin.

– EU natisee liitoksissaan, Sarvamaa sanoo.

Henna Virkkusen (kok.) mielestä puhetta kannattaa seurata, vaikka Juncker ei mikään kansanvillitsijä olekaan. Suomalaisten kannalta kiinnostavia ovat etenkin talouspolitiikan uudet avaukset.

Myös demarileiri kehottaa seuraamaan puhetta, vaikka puhujapöntössä onkin keskustaoikeiston EPP-ryhmää edustava Juncker.

– Kun tulee huonoja uutisia, komission puheenjohtajalta odotetaan vastauksia, europarlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari (sd.) toteaa.

– Ihmiset olettavat, että EU tuo myös ratkaisuja, sanoo Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Viime vuonna Junckerin puhe osui ajankohtaan, jossa sadat tuhannet turvapaikanhakijat marssivat unionin rajojen yli kohti Saksaa, Itävaltaa ja Pohjoismaita. Juncker vetosi solidaarisuuden puolesta ja lanseerasi esityksen, jonka nojalla yhteensä 160 000 turvapaikanhakijaa oli tarkoitus jakaa kahden vuoden aikana ympäri Eurooppaa Kreikasta, Italiasta ja Unkarista.

– Todellisia eurooppalaisia ovat he, jotka taputtavat käsiään Münchenin rautatieasemalla ja toivottavat pakolaiset tervetulleiksi, Juncker sanoi puheessaan viime vuonna.

Käsillä näytti olevan kohtalon hetki EU:lle. Junckerin viesti oli: lisää Eurooppaa. Vuotta myöhemmin hkijoita on siirretty vasta 4 700. Osa jäsenmaista vastustaa hanketta jyrkästi. Keskustelu on kääntynyt siihen, miten unionin ulkorajat saadaan mahdollisimman pitävästi kiinni.

Nyt Britannia on äänestänyt itsensä ulos unionista. Vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa takkuavat. Perjantaina jäsenmaiden johtajat kokoontuvat Bratislavaan pohtimaan, mihin suuntaan unionia pitäisi lähteä viemään. Junckerilta odotetaan komission kantaa tähän.

Ennakkotietojen mukaan Juncker ilmoittanee lisäksi ainakin Euroopan investointirahaston kasvattamisesta ja unionin puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Sanomalehti Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) odotettavissa on ehdotus EU:n yhteisestä päämajasta.

Kansalaisen sopii siis yhä odottaa Junckerilta ratkaisuksi "lisää Eurooppaa". Mutta tällä kertaa mukana lienee ripaus enemmän realismia.

Puhetta voi seurata Yle Areenassa suorana alkaen kello 10.