Australian homoliittojen kannattajat pelkäävät vihapuheiden vyöryä

Hallitus esittää kansanäänestystä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Lain kannattajat pelkäävät, että kansanäänestyksen kampanjointi avaisi ovet homofobisille vihapuheille, peräti valtion rahoittamina.

Ulkomaat
Malcolm Turnbull antaa radiohaastattelua ihmisjoukossa.
Pääministeri Malcolm Turnbull osallistui viime maaliskuussa Sydneyssa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Mardi Gras -paraatiin kymmenen tuhannen muun ihmisen joukossa. Dan Himbrechts / EPA

Australian hallitus on antanut parlamentille lakiesityksen kansanäänestyksestä, jossa australialaiset saisivat ottaa kantaa mies- ja naisparien avioliitto-oikeuteen. Kansanäänestyksestä aiotaan kuitenkin vain neuvoa-antavaa, toisin kuin edellinen pääministeri ehdotti.

Pääministeri Malcolm Turnbull peri virkansa vuosi sitten Tony Abbotilta, joka olisi antanut tasa-arvoisen avioliittolain kansan päätettäväksi. Nyt päätös jää viime kädessä parlamentin tehtäväksi – jos laki kansanäänestyksestä ylipäätään hyväksytään.

Useimmat homoseksuaalien oikeuksia ajavista aktivisteista eivät halua äänestystä, koska pelkäävät, että kampanjointi avaa luvallisesti ovet homofobisille vihapuheille ja sitä jopa rahoitetaan valtion kampanjointituella.

Työväenpuolue harkitsee

Turnbullin hallituksella ei ole kansanäänestyslain hyväksymiseen vaadittavaa enemmistöä parlamentin ylähuoneessa. Kaksi tasa-arvoisia liittoja kannattavaa pienpuoluetta on jo ilmoittanut, etteivät ne äänestä kansanäänestyksen puolesta. Ratkaisevaksi jää työväenpuolueen kanta.

Sen johtajalla Bill Shortenilla on sama näkemys kuin aktivisteilla: kansanäänestys antaisi vihapuhetta harrastaville tilaisuuden ryömiä esiin kivien alta, hän sanoo.

Shorten on sanonut saattavansa silti asettua kansanäänestyksen kannalle, jotta Australian homopolitiikan muutokset eivät jälleen jumittuisi lähtökuoppiin.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan hänen tuoreimmat kannanottonsa kuitenkin viittaavat siihen, ettei hän suosittele työväenpuolueen kansanedustajille kansanäänestyslain kannattamista.

Kansalaisten on pakko ottaa kantaa

Turnbull on tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja, toisin kuin sitovaa kansanäänestystä ajanut Abbot. Turnbull on myös osallistunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Mardi Gras -juhlaan maansa ainoana istuvana pääministerinä.

Kansanedustajien enemmistö on ilmeisesti tasa-arvoisen avioliittolain kannalla, mutta kansalaisten parissa luku ei ole yhtä selvä.

Kantaa heidän on joka tapauksessa otettava, sillä Australian lain mukaan äänestäminen on kansalaisille pakollista. Äänestyspäivä on helmikuussa.

Lähteet: AP, AFP, Yle