Indonesian muslimijohdolta fatwa: Maaston polttaminen islamin vastaista

Uskonnollisella määräyksellä ei ole lain voimaa, mutta sen toivotaan antavan moraalista pontta pahan savusumuongelman ratkaisemiseksi.

Ulkomaat
Sammuttajat ruiskuttavat vettä mustuneessa metsässä.
Indonesialaiset palomiehet ja poliisit sammuttamassa maastopaloa Rokan Hulussa elokuussa. Rony Muharrman / EPA

Indonesian islaminuskoisten johtava neuvosto ulema on kieltänyt maastopalojen sytyttämisen islamin vastaisena. Vaikka neuvoston antamalla fatwalla ei ole laillista merkitystä, hallitus on siitä tyytyväinen ja toivoo sen herättelevän kansalaisten omaatuntoa.

Tahalliset palot, joilla raivataan luvattomasti maata plantaaseja varten, rikkovat uleman mukaan islamilaista lakia. Koraani kieltää selvin sanoin luonnon vahingoittamisen, neuvosto korostaa.

Kuivalla kaudella sytytetyt palot sekä tuhoavat luontoa että saastuttavat ihmisten hengitysilmaa joka vuosi sekä Indonesiassa että naapurimaissa.

Viime vuosi oli yksi kaikkien aikojen pahimmista. Savusumu verhosi isoja osia Indonesiaa, Malesiaa ja Singaporea viikkojen ajan. Yli puoli miljoonaa ihmistä tarvitsi hoitoa hengitysongelmien vuoksi.

Sadekauden myöhentyminen helpottaa

Tänä vuonna tilanne ei ole ollut läheskään yhtä paha, luultavasti tavallista myöhäisemmän sadekauden takia. Indonesiaan on myös perustettu uusi viranomaiselin, jonka tehtävänä on suojella miljoonia hehtaareja paloille alttiita alueita.

Ulema on aiemminkin antanut luonnonsuojelua koskevia fatwoja. Salametsästyksen ja uhanalaisilla eläimillä käydyn kaupan kieltävä fatwa oli lajissaan kaikkien aikojen ensimmäinen, kertovat luontoaktivistit.

Indonesia on maailman neljänneksi väekkäin valtio. Sen runsaasta 260 miljoonasta asukkaasta noin 87 prosenttia on muslimeja.

Lähteet: AFP, Yle