1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansainvälinen muotoilulehti hehkuttaa: Helsinki on maailman kolmanneksi paras kaupunki asua vuonna 2016

Helsingin muotoilujohtaja Anne Stenros uskoo, että kaupunkikulttuuri on saatu kukoistukseen ihan perinteisillä talkoilla.

Metropolis Magazine nosti Hernesaareen alkukesällä avatun saunakompleksi Löylyn yhdeksi esimerkiksi onnistuneesta palvelusta. Kuva: Lauri Pönni / Yle

Helsinki pääsi kärkikolmikkoon kun yhdysvaltalainen Metropolis Magazine laittoi kaupunkeja paremmuusjärjestykseen vuodelle 2016. Arkkitehtuuriin ja designiin keskittynyt julkaisu arvioi kaupunkeja muun muassa asumisen, liikenteen, kestävän kehityksen ja kulttuurin näkökulmista.

Lähtötilanteeseen pääsi kaikkiaan 65 kaupunkia eri puolilta maailmaa, joista seulottiin lopulta kymmenen kärki. Ykköspaikan vei tänä vuonna Kööpenhamina ja toisena listalla komeili Berliini.

Pronssisijoituksen napannut Helsinki sai kehuja etenkin korkeatasoisesta koulutuksesta, julkisesta liikenteestä, turvallisuudesta ja luonnonläheisyydestä, jotka ovat kaikki elämänlaatua parantavia tekijöitä.

Syyskuun alussa Helsingin ensimmäisenä muotoilujohtajana aloittanut Anne Stenros sanoo lehden haastattelussa, että vanha yhdessätekemisen idea, eli talkoot, elää ja voi hyvin pääkaupungissa ja sen voimin saadaan paljon hyvää aikaan.

– Talkoot ovat hyvin perinteinen tapa toimia Suomessa. Idea on se, että jos jotain pitää, tehdään se yhdessä, Stenros summaa.

Muotoilujohtajan esille tuoma ajatus talkoista näkyy konkreettisesti esimerkiksi siinä, että kaupunkilaiset järjestävät itse ja yhdessä erilaisia tapahtumia kaupunginosajuhlista kirpputoreihin ja jo vuosia kasvaneeseen Ravintolapäivään.

Kaupunki itse myös kannustaa ihmisiä jakamistalouteen esimerkiksi tuomalla ompelukoneita ja 3D-printtereitä kirjastoihin kaupunkilaisten käyttöön.

Hyvänä suuntana lehti näkee myös sen, että Helsinkiin on avautunut uudenlaisia tapoja kokea kaupunkia, kun aiemmin armeijakäytössä ollut Vallisaari ja Kuninkaansaari avattiin kaupunkilaisten virkistyskäyttöön.

Kunnianhimoiset hankkeet

Lehti kirjoittaa, että Helsingin seudun huima väestönkasvu kahteen miljoonaan asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä näkyy jo kaupungin kunnianhimoisissa rakennus- ja infrahankkeissa, kuten rautatieaseman kylkeen myllättävässä uudessa keskustakirjastossa ja länsimetron laajennuksessa.

Helsingin eduksi katsotaan myös se, että kun muut pääkaupungit taistelevat nousevien asumiskustannuksien kanssa, Helsingin aikomuksena on taata asukkailleen kohtuuhintainen asuminen myös tulevaisuudessa. Tästä kertoo kaupungin tavoite rakentaa 6 000 uutta asuntoa vuosittain.

Muotoilujohtaja Anne Stenros sanoo, että kaupunki nähdään yhä enemmän alustana, jolle kukin voi luoda oman innovaationsa.

– Aiemmin nuoret ihmiset halusivat työskennellä isoissa suomalaisissa yrityksissä, mutta taannoinen tutkimus osoitti, että kaupunki itsessään on nykyään yksi houkuttelevimmista työnantajista. Se kertoo, että ihmiset kokevat Helsingin todella kiinnostavana tänä päivänä.

Helsinkiä seurasivat top 10-llistalla Singapore, Wien, Tokio, Oslo, Melbourne, Toronto ja Portland.