1. yle.fi
  2. Uutiset

Tallinnan kaupunki haluaa Linnahallista Itämeren alueen parhaan konserttisalin

Tallinnan sataman tuntumassa vuosia rapistuneeseen Tallinnan Linnahalliin rakennetaan huipputason konserttisali. Massiivinen rakennus muuttuu lähivuosina Viron valtiollisen sinfoniaorkesterin edustussaliksi sekä ajanmukaiseksi konferenssikeskukseksi.

Ulkomaat
Linnahallin eteläosan puistomaisen katon alla sijaitsee jäähalli, jossa luisteltiin viimeksi  2000 -luvun alkuvuosina.
Linnahallin eteläosan puistomaisen katon alla sijaitsee jäähalli, jossa luisteltiin viimeksi 2000 -luvun alkuvuosina.Risto Vuorinen / Yle

Tallinnan satamassa vierailleet ovat nähneet Linnahallin rapistuneen tilan. Sali sulki ovensa seitsemän vuotta sitten ja on ollut jopa purku-uhan alla. Nyt näyttää siltä, että Linnahalli avaa uudelleen ovensa tämän vuosikymmenen lopulla.

– Itämeren alueen paras konserttisali saattaa tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, mutta pystymme varmasti toteuttamaan sen ja mahduttamaan saliin jopa 5 300 istumapaikkaa. Kaupungin tilaaman kuntoselvityksen mukaan rakennus on hyvin säilynyt, eikä remontti edellytä rakenteellisia muutoksia, sanoo Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Taavi Aas.

Linnahallin uudistamisesta vastaava toimikunta koostaa parhaillaan rakennussuunnitelmaa. Sen valmistuttua lokakuussa esitetään myös arvio hankkeen kokonaiskustannuksia. Aiemmin on kustannusten arveltu liikkuvan 50–70 miljoonan euron vaiheilla.

Konserttisali, studio ja jäähalli

Linnahall. Linnahallin sali ja esiintymislava näyttävät päällepäin hyväkuntoisilta, mutta lattian alla pesii mm. homesieniverkosto, josta on peräisin salissa leijuva ummehtunut haju.
Linnahallin sali ja esiintymislava näyttävät päällepäin hyväkuntoisilta, mutta lattian alla pesii mm. homesieniverkosto, josta on peräisin salissa leijuva ummehtunut haju.Raepress

Omaperäisestä arkkitehtuuristaan tunnettu Linnahalli valmistui vuoden 1980 Moskovan olympialaisiin. Olympialaisten purjehduskilpailut pidettiin tuolloin Tallinnan lahdella. Linnahalliin rakennettiin muun muassa jäähalli sekä äänitysstudio, jossa taltioitiin Viron parhaita 1980- ja 90-luvun pop- ja rockäänitteitä.

Vajaa vuosikymmen sitten Tallinnan kaupunki yritti saada heikkoon kuntoon päästettyyn rakennukseen uutta toimintaa myymällä sen käyttöoikeudet yhdysvaltalaiselle viihdealan yhtiölle. Homesienten vaurioittama konserttisali oli määrä peruskorjata ja Linnahallin yhteyteen piti rakentaa hotelli.

Amerikkalaisyhtiö ei kyennyt toteuttamaan mittavia suunnitelmiaan taloudellisista syistä. Myöhemmin rakennukseen kaavailtiin myös kansainvälistä kasinoa, mutta hanke jäi toteuttamatta.

Tallinnan kaupunginvaltuusto on nyt päättänyt, että Linnahalli remontoidaan kaupungin omin ja yhteistyökumppaneiden voimin.

ERSO:n kotipesä

Kaupunki etsii parhaillaan investoijia, jotka kehittäisivät Linnahallin ympäristön tyhjää ranta-aluetta. Alustavan suunnitelman mukaan alueelle nousee valtion rakennuttama oopperatalo. Sen ulkoisesta ilmeestä on juuri valmistunut 3D-suunnitelma. Osittain veden päälle suunnitellun oopperatalon rakennuskustannuksisiksi arvioidaan 100–140 miljoonaa euroa. Talo valmistuisi aikaisintaan vuonna 2025.

Tallinnan linnahalli sulautuu matalan ilmeensä ansiosta hyvin satama-alueelle.
Tallinnan linnahalli sulautuu matalan ilmeensä ansiosta hyvin satama-alueelle.Risto Vuorinen / Yle

Viron valtiollinen sinfoniaorkesteri ERSO tukee vahvasti Linnahallin muuttamista nykyaikaiseksi konserttisaliksi pyörivine lavoineen ja orkesterisyvennyksineen. Suuri sinfoniaorkesteri tarvitsee kipeästi uuden esiintymispaikan, sillä sata vuotta vanhan kansallisooppera Estonian konserttisali on jäänyt sille ja myös yleisölle liian pieneksi.

ERSO avasi viime viikolla syyskautensa esittämällä Linnahallin salissa Richard Wagnerin oopperan _Tannhäuser _alkusoiton.

– Linnahalli on oikea musiikkitemppeli, kunhan sen akustiikka saadaan kuntoon, kommentoi ERSO:a salissa johtanut Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professori Leif Segerstam.

Myös rockia ja teatteria

Linnahalliin suunnittelevat akustisia parannuksia kansainvälisesti tunnettu virolainen kapellimestari Paavo Järvi sekä maailmankuulu akustikko Yasuhito Toyota. Tavoitteena on rakentaa salista monikäyttöinen. Liikkuvien väliseinien avulla tila voitaisiin muokata rock- ja jazzmusiikin sekä teatteri- ja sirkusesitysten vaatimuksien mukaiseksi.

Vaikka Linnahallin sisätilat nykyaikaistetaan, jää massiivisen Linnahallin ulkoilme muuttumattomaksi. Alunperin V.I. Leninille nimetty kolossi on aikansa arvoja kuvastava rakennustaiteellinen suojelukohde.

Uudistuneen Linnahallin avajaisia vietetään alustavien suunnitelmien mukaan vuoden 2019 syksyllä.

Lue seuraavaksi