Hämeenlinnan pikkukouluja ei lakkauteta – Myllymäen koulun rehtori: "Aivan loistava päätös"

Moni vanhempi huokaisi helpotuksesta, kun esitys Hämeenlinnan pienten koulujen lakkauttamisesta ei mennyt tiistai-iltana läpi. Tilaajajohto valmistelee nyt kahdessa päivässä uuden kouluverkkoesityksen.

Hämeenlinna
Miemalan koulun oppituntia Hämeenlinnassa
Hämeenlinnan koulut säilyvät. Kuva Miemalan koulusta. Timo Leponiemi / Yle

– Päällimmäisenä tunteena on, että aivan loistava, asukaslähtöinen päätös. Tässä on ajateltu sitä, että pienillä ja keskikokoisilla kouluilla on oikeus olla siellä, missä oppilaatkin eli asukkaiden ja asumisalueiden keskellä, kommentoi Myllymäen koulun rehtori Teea Rotko.

Lasten ja nuorten lautakunnan päätös säästää kolme kantakaupungin alakoulua Hämeenlinnassa.

Yli kahdensadan oppilaan Myllymäen koulu on ollut lakkautusuhan alla jo pitkään. Adressi koulun puolesta tehtiin jo vuonna 2011.

– Myllymäen koulu on vanha, mutta hyvin toimiva koulu. Osa oppilaista tarvitsee pienempää yksikköä, yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja tuttuutta, Rotko perustelee.

Asia voi kuitenkin kääntyä vielä toiseen suuntaan, jos se otetaan uudestaan käsittelyyn.

– Toivotaan, että päätös pitää. Tämä on hyvin pitkä kujanjuoksu, niin kuin oli aikoinaan Kankaantaan koulun kohtalo, Rotko arvelee.

Ratkaisulla kallis hintalappu

Lautakunnan velvoittama esitys on noin kaksi miljoonaa kalliimpi. Tilaajajohtaja Markku Rimpelä kertoo, että jos tämä päätös pitää jatkossakin, silloin suunnitellaan investointeja nykyisen kantakaupungin palveluverkon mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa Ortelan, Miemalan ja Myllymäen koulujen korjausta ja remontointia.

Tiistaina päätettiin myös kuuden päiväkodin siirtämisestä Kaurialan koulun tontille rakennettavaan isompaan päiväkotiin. Tähän tilaajajohto ei ollut kuitenkaan valmistautunut.

– Meillä ei ollut valmiina laskettuna sitä välimuotoa, että varhaiskasvatuksen osalta mennään uudisrakentamiseen ja koulun osalta ei mennä, Rimpelä kommentoi.

Uusi esitys pikavauhtia

Tilaajajohto tekee nyt laskelmat kaupunginjohtajalle ja -hallitukselle perjantaihin mennessä. Asia voi tulla vielä uudelleen käsittelyyn. Rimpelä ei kuitenkaan tarkemmin ennusta koulujen kohtaloita.

– Kiitettävässä tilanteessa päätöksissä edettäisiin siihen suuntaan, että meillä olisi varmasti terveelliset ja turvalliset tilat lapsille ja nuorille.