Lapin Kullan entisissä tiloissa aloitettiin jälleen oluen valmistus Torniossa

Tornion panimo on aloittanut oluen tuotannon Torniossa. Panimon johtaja Kaj Kostiander ja Olli-Pekka Haapalainen kaatoivat käymisastiaan ensimmäiset maltaat perjantaina.

oluenvalmistus
Tornion panimon johtaja Kaj Kostiander kaataa ensimmäiset maltaat panimon käymisastiaan perjantaina 16.9. 2016.
Risto Koskinen / Yle

Tornion Panimossa on käynnistynyt perjantaina oluen tuotanto – kuuden vuoden tauon jälkeen. Lapin Kullan entisissä tiloissa toimivan Tornion Panimon tuotantokapasiteetti on alkuvaiheessa 200 000 litraa vuodessa.

Ensimmäinen olut-erä on valmis noin neljän viikon kuluttua. Ensimmäiseksi Torniossa valmistuu vaaleaa ale-tyyppistä olutta. Panimomestareina toimivat Heikki Saviharju, Petri Tervasmäki ja Jaakko Pellinen.

Tornion panimon mukaan esimerkiksi Alkosta on otettu yhteyttä panimoon ja kerrottu että heiltä on kyselty torniolaisia tuotteita ympäri Suomen.

Panimon johtajan Kaj Kostianderin mukaan esimerkiksi paikan historia herättää kiinnostusta.

– Onhan se selvää että tällä paikalla ja tarinalla on valtava voima. Tämän väylän varrella ja samalla tontilla on aloitettu aikanaan panimotoiminta josta syntyi Suomen tunnetuin olut. Toimintaa oltiin lopettamassa, mutta täältä tullaan.

Kovan kysynnän myötä myös Tornion Panimon oma pullotuslinjasto pyritään saamaan käyntiin mahdollisimman pian.

Ensi keväänä laitteisto kasvaa ja tuotantokapasiteetti nousee 2 miljoonaan litraan vuodessa.