1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuluttaja-asiamies haastoi sähköyhtiön jälleen oikeuteen – tällä kertaa 40–60 prosentin hinnankorotuksista

Yhtiö on ollut markkinaoikeudessa aiemminkin, tuolloin muun muassa puhelinmarkkinoinnistaan ja sopimuskäytännöistään. Se on sittemmin muuttanut nimeään.

Kotimaan uutiset
Sähköjohto pistorasiassa.
Finkraft Oy oli korottanut toistaiseksi voimassa olevien sähkönmyyntisopimusten hintoja niin, että korotukset olivat kuluttajilla 40–60 prosentin luokkaa.Ilkka Kemppinen / Yle

Kuluttaja-asiamies on vienyt Finkraft Oy:n sähkösopimusten hinnankorotukset markkinaoikeuteen. Yhtiö oli korottanut toistaiseksi voimassa olevien sähkönmyyntisopimusten hintoja niin, että korotukset olivat kuluttajilla 40–60 prosentin luokkaa.

Kuluttaja-asiamies vei asian oikeuteen, koska sen mukaan Finkraftin perustelu korotuksille on katteeton. Finkraft perusteli korotusta muutoksilla sähkön markkinahinnassa ja yhtiön liiketoimintakuluissa. Kuluttaja-asiamiehen mukaan sähkön markkinahinnoissa ei kuitenkaan korotusvuonna tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat perustelleet jopa yli 60 prosentin korotukset.

Samalla kuluttaja-asiamies vaatii markkinaoikeutta kieltämään Finkraftia vetoamasta sähkön markkinahinnan muutokseen tai liiketoiminnan kulujen muutokseen hinnankorotusperusteena, jollei yhtiö voi osoittaa, että muutokset ovat olleet suuruudeltaan vähintään hinnankorotusten suuruisia. Tätä kuluttaja-asiamies vaatii tehostettavan vielä 200 000 euron uhkasakolla.

Markkinaoikeudessa aiemminkin

Finkraft on aiemmin toiminut myös nimellä Market Energia Sähkönmyynti Oy.

Market Energia Sähkönmyynti on aiemminkin ollut kilpailu- ja kuluttajaviraston hampaissa, sillä vuonna 2011 virasto puuttui ensin yhtiön ennakkolaskutukseen ja myöhemmin samana vuonna kuluttaja-asiamies haastoi sen oikeuteen sähkön puhelinmarkkinoinnista ja sopimuskäytännöistä.

Markkinaoikeus katsoi yhtiön toimineen sopimattomasti muun muassa puhelinmarkkinoinnissaan, sopimuskäytännöissään ja ennakkolaskun suuruutta määrittäessään, mutta ei pitänyt ennakkolaskutusta sinänsä kuluttajansuojalain vastaisena. Tuolloin sille asetettiin 75 000 euron uhkasakko.

Yhtiö muutti nimensä Finkraft Oy:ksi vuonna 2014.

Lue seuraavaksi