Sipilä tyrmää opposition ehdotuksen sote-uudistuksen parlamentaarisesta valmistelusta

Oppositio ehdotti sote-uudistuksen palauttamista parlamentaariseen valmisteluun yhteisessä mielipidekirjoituksessa.

politiikka
Paneeli Kuntamarkkinoilla.
Kuntaliiton paneelikeskusteluun osallistuivat Petteri Orpo, Antti Rinne, Juha Sipilä, Pirkko Mattila, Ville Niinistö ja Hanna Sarkkinen.Kunta.tv

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää opposition ehdottamaa sote-uudistuksen valmistelun palauttamista parlamentaariseen valmisteluun tarpeettomana.

Sipilä totesi Kuntaliiton järjestämässä puoluepaneelissa, että uudistuksen suuntaviivat ovat selvillä ja ensimmäinen lausuntokierros menossa. Sipilän mukaan ratkaisuja on pyöritelty jo riittävästi ja sote-ratkaisussa on nyt päästävä maaliin.

Sipilä sanoo hallituksen ottavan päätöksenteossa huomioon lausuntokierroksen annin. Oppositio voi vaikuttaa valmisteluun lausuntokierroksen aikana jo toiminnassa olevassa parlamentaarisessa seurantaryhmässä, Sipilä toteaa.

Paneeliiin osallistunut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti parlamentaarista valmistelua tärkeänä, jotta uudistuksessa voitaisiin turvata kuntien rooli sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa.

– Me nähdään, että tässä on iso riski sille, että palveluiden ja turvaverkkojen sijasta rahat alkavat valua yksityisille yrityksille voittoina, sanoo Rinne.

Parlamentaarisessa seurantaryhmässä oppositio ei Rinteen mukaan pysty vaikuttamaan uudistuksen sisältöön.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö muistutti että sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli perusterveydenhuollon pelastaminen ja eriarvoistumisen katkaiseminen. Niinistön mukaan uudistuksessa on kuitenkin keskitytty vain maakuntamallin kehittämiseen. Niinistön mukaan hallitus on tekemässä pienellä poliittisella enemmistöllä riitaisaa ratkaisua.

– Vuosisadan uudistus, ehkä tulee maailman paras, mutta meitäkin, jotka haluaa parantaa näitä yksityiskohtia tarvitaan tässä vaiheessa. Jos meidät vaiennetaan, niin veikkaan, että tästä tulee aika huono, Niinistö toteaa.

Paneeliin osallistuvat Sipilän, Rinteen ja Niinistön lisäksi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) ja kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).