Huomispäivän kasvitehtaat voivat kellua valtamerillä

Viikkoja merillä matkaavien rahtilaivojen tyhjiä kontteja voidaan mahdollisesti käyttää tulevaisuudessa vihannesten viljelyyn. Suomalaistutkija uskoo, että menetelmä voisi toimia.

Ulkomaat
Kuvassa erivärisiä rahtikontteja meressä olevassa laivassa ja niiden päällä nostotelineitä.
Tulevaisuudessa rahtikontteja voisi kenties hyödyntää niin, että esimerkiksi Saksan Hampurista kohti Aasiaa palaavan aluksen kyydissä olevissa konteissa kasvatettaisiin vihanneksia.Mauritz Antin / EPA

Maailman viennin ja tuonnin epätasapainon vuoksi kymmenet miljoonat tyhjät rahtilaivakontit matkustavat valtamerten halki joka vuosi. Pelkästään Kiinassa vienti ylittää reilusti tuonnin, ja siksi suurin osa konteista palaa takaisin tyhjinä.

Tämän valtavan tilan ja kapasiteetin hyötykäyttöön saamiseksi keksi ratkaisun luxemburgilainen opiskelija Philippe Hohlfeld. Lontoon Royal College of Art -koulussa yhdistettyä diplomi-insinöörin ja teollisen muotoilijan tutkintoa opiskeleva Hohlfeld on suunnitellut rahtilaivan konttiin mahtuvan kokoontaitettavan vesiviljelmän, jossa viikkoja kestävien merimatkojen aikana voisi kasvattaa vihanneksia.

Vesiviljelyä.
Philippe Hohlfeld.Reuters

– Puolet Kiinaan matkaavista konteista on tyhjiä. Se tarkoittaa, että 13 miljoonaa konttia seilaa vuosittain Kiinaan lastinaan pelkkää ilmaa. En ajatellut sitä ongelmana, vaan mahdollisuutena, Hohlfeld sanoo.

Kelluvat puutarhat eivät tarvitse auringonvaloa

Grow Frame -vesiviljelmässä jokainen kasvi kasvatetaan omassa pienessä muovipussissaan, joka sisältää kaiken kasvin tarvitseman veden ja ravinteet.

Auringonvalon sijaan yhteyttäminen on mahdollista led-valojen ansiosta. Ne voidaan säätää antamaan juuri oikean spektrin valoa, jotta kasvuolosuhteet ovat parhaat mahdolliset.

Itsenäinen järjestelmä toimisi suljetussa ympäristössä yli kolme viikkoa. Kasvatustelineet olisivat kokoontaitettavia, jolloin ne eivät yksisuuntaisen matkan jälkeen veisi tilaa muulta rahdilta.

Vesiviljelyä.
Kasvien vesiviljelyä.Reuters.

Hohlfeld kasvattaa vesiviljelmässään kaalia, pinaattia, lehtisalaattia ja pavunituja. Suljetussa kontissa kasvien tuottama liika happi voi kuitenkin Hohlfeldin mukaan olla ongelma, mutta sienien kasvattaminen kontissa auttaisi ylläpitämään pientä ekosysteemiä.

– Sienet hengittävät samaan tapaan kuin ihmiset, käyttämällä happea ja luovuttaen hiilidioksidia. Näin järjestelmä pysyisi hallinnassa.

Suomalaistutkija pitää ideaa tuoreena

Menetelmä olisi mahdollinen eikä Hohlfedin idea ole sinänsä uusi. Vesiviljelyä konteissa on luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Kari Jokisen mukaan tehty jo aiemmin. Ulkomailla on yrityksiä, jotka toimittavat käyttövalmiita kontteja kasvatusta varten.

– Voit tilata valmiin paketin ja kasvattaa itse vihanneksia vaikka omalla takapihalla, sanoo Jokinen.

Rahtilaiva Indian Ocean Hampurin satamassa.
Indian Ocean rahtilaiva pystyy kerralla kuljettamaan 19 000 konttia, ja on siten yksi maailman suurimmista rahtilaivoista. Daniel Bockwoldt / EPA.

Uutta ja vallankumouksellista Hohlfeldin ideassa on se, että kontit matkaisivatkin merillä ja olisivat itsenäisiä kasvatuslaitoksia. Vapaa tila käytettäisiin hyödyksi.

– Kolmen viikon merimatka kuulostaa realistiselta ajalta tuottaa vihanneksia kontissa, varsinkin jos esikasvatusvaihe on tehty valmiiksi. Idätysvaihe on toisilla kasveilla pidempi kuin toisilla, Jokinen kertoo.

Ylimääräistä happea Jokinen ei pidä ongelmana. Sen sijaan hiilidioksidin puute on kriittisempi ongelma, jos konttien sisältämä kasvimäärä on suuri. Tähän voisi auttaa sienien tuottama hiilidioksidi.

Ongelmaksi saattaa muodostua myös konttien energiansaanti, sillä suljetussa ympäristössä olevat led-lamput vaativat sähköä. Suuriin rahtilaivoihin voi mahtua tuhansia kontteja. Lisäksi kasvatuskontin ja kasvien purkamisen tulisi toimia tehokkaasti, jotta kontteja voitaisiin käyttää myös tavallisen rahdin kuljettamiseen.

Kotipihalle asennettavia kontteja vihannesten kasvatukseen ei Suomessa ole vielä käytössä. Sen sijaan suurin osa Suomessa valmistetuista lähikauppojen hyllyistä löytyvistä ruukkusalaateista on kasvatettu vesiviljelytekniikalla kasvihuoneissa.

– Se on kourussa tapahtuvaa viljelyä, jossa sekä ravinteet että vesi annetaan kouruun. Vaikka salaateissa on pieni ruukku, niin maa-aineksen merkitys on marginaalinen kasvien ravinteiden saannin kannalta, kertoo Jokinen.

Jokinen arvioi Hohlfeldin idean toteuttamiskelpoiseksi. Seuraava askel olisi testata asiaa käytännössä ja asentaa kasvatuskontti laivaan ja tehdä tutkimuksia ja mittauksia kasvuolosuhteista.

Lähteet: Reuters