1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taiwanin rannikkoa pyyhkii kovin myrsky kahteen vuosikymmeneen

Taitungin rannikkokaupunki menetti majakkansa tuulten mukaan, sähköt ovat poikki yli puolelta miljoonalta, ja liikenne on pysähdyksissä yhtenä vuoden vilkkaimmista matkapäivistä.

Ulkomaat
Keltaiseen sadetakkiin pukeutunut, puunrungosta pitelevä nainen yrittää nostaa mopedia sateisella kadulla.
Meranti-myrsky riepotteli motoristia Kaohsiungissa Etelä-Taiwanissa.Ritchie B. Tongo / EPA

Tafuuni Meranti pyyhkii Taiwanin saarivaltion rannikkoa voimalla, jollaista siellä ei ole koettu 21 vuoteen. Vaikka myrsky ei ole yltänyt maa-alueille, Itä- ja Etelä-Taiwanin rannikkoa koettelevat rajut tuulet ja rankat sateet. Tuuli on puuskissa yltynyt 65 metriin sekunnissa.

Eteläisen Taitungin satamakaupungin asukkaat joutuivat aamulla toteamaan, että heidän majakkansa oli yön aikana kadonnut. Majakan uskotaan päätyneen tuulten mukana merelle. Rantaan iskeytyvät aallot ovat lähes kymmenmetrisiä, ja vuorille odotetaan vettä jopa 80 sentin verran.

Tuuli on niittänyt puita ja sähköpylväitä, ja rannassa se on kaatanut kontteja ja kuorma-autoja. Yli puoli miljoonaa asuntoa on ilman sähköä, ja koulu- ja työpäivä on jäänyt etelässä ja idässä useimmilta väliin.

Henkilövahinkoja ei tiedossa

Yli 300 lentoa on peruttu, saarten lauttaliikenne on pysähdyksissä, ja junat seisovat asemilla. Liikenteen keskeytyminen sattuu erityisen harmilliseen päivään: torstaina on alkamassa pitkä syysjuhlaviikonloppu.

Voimastaan huolimatta Merantin ei tiedetä aiheuttaneen henkilövahinkoja. Heinäkuussa kolme kuoli ja satoja loukkaantui Nepartak-myrskyssä.

Meranti etenee Taiwaninsalmea pitkin 18 kilometrin tuntivauhdilla. Taiwan joutuu kuitenkin varautumaan jo seuraavaan myrskyyn. Sen arvellaan yltävän Filippiinien itäpuolelta Taiwaniin perjantaina tai lauantaina.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi