Kunnallisen eläinlääkärin tavoittaa Pohjois-Karjalassa hyvin – "Kiire on asenteesta kiinni"

Pohjoiskarjalainen päivystävä eläinlääkäri nielee helposti satojakin ajokilometrejä auton ratissa – joskus väsyneenä pääkallokelissä.

eläinlääkärit
Kaupungineläinlääkäri Jari Aho.
Eläköityvien eläinlääkärien tilalle palkataan Pohjois-Karjalassa jatkossakin uusia. Se, löytyykö Pohjois-Karjalaan halukkaita eläinlääkäreitä, tuottaa Jari Aholta ytimekkään vastauksen "Hope so" .Janne Ahjopalo / Yle

Aina eläinlääkäri ei tietenkään ole tien päällä. Ovi käy totutun tiuhaan Joensuun eläinklinikalla arkiaamuna: lemmikkinsä voinnista huolestuneet ihmiset odottelevat kissojensa ja koiriensa kanssa. Toki klinikalla voi hoidattaa vaikka hevosen.

Aivan varmasti saa avun.

Jari Aho

Puikoissa on parhaillaan erityisen ripeästä vastaanottotahdistaan tunnettu eläinlääkäri.

– Kiire on ihmisen tekemä keksintö. Se on asenteesta kiinni, napauttaa Jari Aho. Ympäristöterveydenhuollon johtajankin sijaisuuksia tekevä Jari Aho on esimerkki kunnallisesta eläinlääkäristä, joiden saatavuus on Pohjois-Karjalassa nyt hyvällä tolalla. Aluehallintoviraston raportin mukaan vastaanottoa pitäviä eläinlääkäreitä on riittävästi. Myös sijaisia on aiempia vuosia paremmin.

Eläinlääkäri on sorateiden virtuoosi

Entäpä jos Musti, Mirri tai Polle sairastuu pyhäyönä? Virka-ajan ulkopuolella päivystysvuorolaisia on aina neljä maakunnan kattavasti.

– Aivan varmasti saa avun, vakuuttaa Aho.

Kokenut kaupungineläinlääkäri kuitenkin tietää Pohjois-Karjalan pitkien välimatkojen tuomat haasteet. Esimerkiksi Joensuun itäisellä päivystysalueella eläinlääkäri saattaa olla ratissa pelkästään yhdellä edestakaisella reissullaan liki 300 kilometriä.

– Sama matka kuin Helsingistä Heinolaan tai Turkuun edestakaisin. Työssä joutuu ajamaan välillä väsyneenä ja huonoissa olosuhteissa, kertoo Jari Aho.

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveydessä työskenteleviä kunnallisia eläinlääkäreitä on parikymmentä. Eläköityvien eläinlääkäreiden virat täytetään jatkossakin, linjataan aluehallintoviraston raportissa.