Jaakonsaari myönsi Junckerin linjauksen: EU-elimet kiistelevät pikkuasioista

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari ja tutkijatohtori Timo Miettinen ruotivat EU-komission puheejohtajan keskiviikkosia linjauksia EU:n tilasta ja tulevaisuudesta.

Ulkomaat
Liisa Jaakonsaari
Yle

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren mukaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin linjapuheessa oli aiempaa vähemmän lupauksia EU:n tulevaisuudesta. Hän lienee kyllästynyt lupaamaan liikaa, koska lupauksista on ollut niin vaikea pitää kiinni, Jaakonsaari arvioi.

Hän aisti Junckerin puheessa myös itsekritiikkiä, kun tämä sanoi, että EU:n kauppapolitiikka saa olla naiivia. Kiinan teräsviennin suhteen pitää olla tiukka kuten Yhdysvallat, Juncker vaati.

Junckerin mainitsemat pikkumaiset riidat EU:n komission, parlamentin ja neuvoston välillä Jaakonsaari myöntää tosiksi. Hänen mukaansa se tekee päätöksenteosta nihkeää ja hidasta. Asia ei suinkaan noussut esille ensimmäistä kertaa, mutta Junckerin kannat olivat nyt konkreettisempia, Jaakonsaari sanoi.

"Emme saa menettää sieluamme"

Yhdysvaltain ja EU:n välisistä TTIP-vapaakauppaneuvotteluista Jaakonsaari ei odota suuria, koska sekä Saksassa että Ranskassa TTIP on julistettu kuolleeksi. Se on vaaleja lähestyvien maiden poliitikkojen reagointia kansalaisten epävarmuuteen, hän sanoi.

TTIP:n kuolleeksi julistamisen sijasta pitäisi sanoa, että kamppaillaan Euroopan ympäristö-, kuluttajansuoja- ja muiden tavoitteiden puolesta, Jaakonsaari kommentoi. Eurooppalaisille keskeisistä perusasioista täytyy kuitenkin pitää kiinni, tai menetämme sielumme, hän korosti.

Eurooppa-tutkimuksen tohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta puolestaan arvioi, että TTIP:stä saattaa nyt karsiutua paljon ja lopputulokseksi jää muutamiin asioihin keskittynyt yksinkertaistettu versio.

'"Turkki-sopimus moraaliton"

Kysymykseen EU:n toimimattomuuteen kohdistuvasta kritiikistä Miettinen vastasi vastakysymyksellä: Kun EU:ta kritisoidaan, ketä silloin oikeasti syytetään? Ovatko syytettyinä kansallisvaltiot, komissio vai muut elimet, hän kysyi.

Jaakonsaari huomautti, että esimerkiksi rajavalvonnasta komissio on tehnyt ohjelmia ja parlamentti pitänyt ylimääräisiä istuntoja, mutta monet maat ovat asettuneet vastahankaan. Rajavalvonta on niiden mielestä suvereniteettikysymys. Siten ne ovat toimineet omaa etuaan vastaan, hän kommentoi.

EU pystyy ratkaisemaan pakolaiskysymyksen vain, jos se kykenee toimimaan yhdessä ja sopimaan pakolaisten tasapainoisesta jakamisesta jäsenmaihin, sanoi puolestaan Miettinen. Turkin kanssa solmittua, pakolaiset pysäyttänyttä sopimusta hän pitää moraalittomana.

Myös Jaakonsaari peräsi pakolaisasioissa EU-maiden keskinäistä solidaarisuutta. Hän myös huomautti, että EU on ollut varsin sivussa, kun pakolaisuuden keskeiseen syyhyn eli Syyrian sotaan on yritetty löytää ratkaisuja.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus