1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Junckerin viesti riitaisille EU-maille: Historia muistaa virheemme

Komission puheenjohtaja esiintyi astetta matalammalla profiililla kuin aiemmin. Puheen keskiössä olivat konkreettiset hankkeet, kirjoittaa Ylen Brysselin-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Yle maailmalla: Bryssel
Juncker puhuu europarlamentissa.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhui europarlamentissa keskiviikkona.Euroopan parlamentti

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker näyttäisi tunnustaneen tosiasiat: jäsenmaiden ilmapiiri ei ole suotuisa uudelle loikalle kohti syvempää integraatiota. "Lisää Eurooppaa" ei kuulunut tänä vuonna Junckerin retoriseen ammusvarastoon, vaikka hän uusia yhteiseurooppalaisia hankkeita esittelikin.

Euroopan parlamentin puhujapönttöön asteli ehkä astetta nöyrempi hahmo kuin viime vuonna. Juncker käytti vuosittaisen puheensa EU:n tilasta konkreettisten aloitteiden lanseeraamiseen.

Talouskasvua ja työllisyyttä yritetään kohentaa kaksinkertaistamalla Jyrki Kataisen hallinnoima Euroopan investointirahasto 630 miljardiin euroon vuoteen 2022 mennessä. Komissio haluaa perustaa myös uuden rahaston Euroopan lähialueiden kehittämistä varten.

Jäsenmaiden sotilaallista yhteistyötä Juncker haluaa kehittää perustamalla yhteisen päämajan EU:n operaatioille ulkomailla. Yhteinen rajavartiosto halutaan toimintaan jo ensi kuussa Bulgarian Turkin-vastaisella rajalla.

Nöyryys häivähti Junckerin kasvoilla, kun hän mainitsi viime vuonna esittelemänsä hankkeen turvapaikanhakijoiden siirtämiseksi Välimeren rannoilta muihin EU-maihin. Hän myönsi, että jäsenmaita ei voi pakottaa solidaarisuuteen ja toivoi sovittelua vastahankaisten ja myötäsukaisten maiden välillä.

Paatokselliset sanat Juncker säästi puheensa loppuun, kun hän kertoi isästään, joka oli joutunut taistelemaan Saksan puolella toisessa maailmansodassa. Junckerin mukaan isä oli opettanut hänelle eurooppalaisia arvoja.

– Historia ei muista meitä, mutta se muistaa virheemme, Juncker päätti puheensa.

Lopetus oli puheen suorin viesti perjantaina Bratislavaan kokoontuville EU-maiden johtajille: Älkää mokatko.

Lue seuraavaksi