1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Facebookin yhteisöissä huhut leviävät – poliisinkin pakko kuunnella puskaradioita

Keskusteluryhmiä syntyy nettiin kuin sieniä sateella. Monissa kunnissa on useampikin puskaradio, joka seuraa silmä tarkkana lähimmäisten edesottamuksia.

Kotimaan uutiset
Vaasan Puskaradion etusivulla kerrotaan heti selkeät säännöt käyttäjille
Vaasan Puskaradio kertoo käyttäjilleen säännöt heti etusivullaan.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan Puskaradio perustettiin kolmisen vuotta sitten ja jo nyt sillä on uskollinen keskustelijoiden joukko. Keskustelupalsta ei ole tarkoitettu osto- ja myyntiliikkeeksi.

– Meillä ilmoitellaan kadonneista tavaroista ja eläimistä. Kerrotaan, mitä Vaasassa tapahtuu ja mitä meidän nuoriso parhaillaan puuhaa ja missä. Näistä keskustellaan, kuvailee keskusteluryhmän ylläpitäjä Virve Peltokoski.

Puskaradioita on joka lähtöön. Sivustoilla kerrotaan mm. pimeässä hiippailevista hahmoista, väärin pysäköidyistä autoista ja poliisin ratsioista. Vaasan Puskaradiossa iloitaan ennen kaikkea hyvistä jutuista.

– Tämä on juorupaikka. Välillä nauretaan ihmisten jutuille ja välistä pitää huokaista, että voi hyvää päivää, kaikkea sitä kirjoitetaankin. Mutta nekin ovat päivän piristeitä, sanoo Virve Peltokoski.

Välillä mopo karkaa

Keskusteluryhmillä on hyvät, yhteisölliset puolensa, mutta kaikissa ryhmissä keskustelu ei tunnetusti pysy aisoissa.

– Kyllä siellä välillä huomaamme suorastaan kunnianloukkauksia. Siellä vilahtelee laittomia uhkauksia ja jopa joskus kiihottamista kansanryhmää vastaan, kertoo havainnoistaan Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel.

Poliisille tulee viestiä kuukausittain puskaradioiden keskusteluista. Tapauksia on tutkittu ja koko ajan seurataan, mitä sivustoilla tapahtuu. Mutta poliisin näkökulmasta puskaradioilla on myös hyviä puolia.

– Jos vaikka etsitään kadonnutta henkilöä niin sitä kautta voi tulla vinkkejä. Ja se on hyvä tiedonlevityskanava meillekin eli kun poliisi jakaa esimerkiksi omilla facebook-sivuillaan jotain, niin se aika nopeasti leviää Puskaradion puolellekin ja useampi ihminen näkee mitä poliisi tiedottaa ja kertoo, Appel toteaa.

Vaasan Puskaradion pelisäännöt ovat selvät ja keskustelu pysyy aisoissa.

– Me kerrotaan säännöt etusivulla. Kelle ne eivät kelpaa saa etsiä itselleen uuden ryhmän. Tämä ei ole lynkkausryhmä, kertoo Vaasan Puskaradion tekstiä vahtiva Virve Peltokoski.

Naisen sorrmet tietokoneen näppäimistöllä
Puskaradion tekstit kirjoitetaan nettiin puhekielen muodossa.Jarkko Heikkinen / Yle

Ennen juoruttiin kasvokkain

Keskusteluryhmissä jatkaa elämää suomalainen suullinen kansanperinne. Tutkija Tanja Sihvonen Vaasan yliopistosta sanoo, että aiemmin "tärkeät" jutut kerrottiin kasvokkain, suullisesti naapureille ja tutuille.

Netissä suullinen kansanperinne on saanut kirjallisen ilmaisun, mutta se on laadittu puheen muotoon.

Toinen muutos on se, että ennen juttu välitettiin tutuille. Netissä se leviää tutuille ja tuntemattomille, lähellä ja kaukana.

– Se muuttaa myös tarinan kertomisen tapaa. Kasvokkain on paha sanoa asioita loukkaavasti, mutta netissä anonyymisti ihminen voi kirjoittaa melkein mitä tahansa, sanoo Tanja Sihvonen.

Hänen mukaansa keskusteluryhmät ovat osa nykypäivän sosiaalista, yhteisöllistä muodostumaa. Niitä on tutkittu vielä vähän. Ryhmien yhteisöllisyys ei ole mitenkään syvää ja pysyvää, pikemminkin pinnallista.

Lue seuraavaksi