Vox Aurea on Ylen vuoden nuorisokuoro

Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti kuoron pitkäaikaiseen, korkeatasoiseen työhön sekä tyylilliseen monipuolisuuteen.

kulttuuri
Vox Aurea harjoituksissa.
Vox Aurea kuoro esiintyy maratonkonsertissa viimeisenä ennen suurkuoron loppuhuipennuksia.Jarkko Riikonen / Yle

Yle on valinnut jyväskyläläisen Vox Aurean vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2016-2017. Kuoro on toiminut lähes 50 vuotta, ja sen valtteja ovat tyylillinen monipuolisuus ja musiikillinen tinkimättömyys.

Sisältäpäin kuorosta paljastuu muutakin.

– Vox Aurea on sellainen suuri perheyhteisö, jonka muodostaa kunnianhimoisesti työskentelevä ryhmä lahjakkaita lapsia ja nuoria, kuvailee Vox Aurean johtaja Sanna Salminen.

Vox Aurea kuuluu siihen joukkoon kuoroja, joihin tullaan pääsykokeiden kautta. Osa tarjokkaista saatetaan ohjata muihin kuoroihin kypsymään ja koettamaan sen jälkeen uudelleen.

– Noin puolet kuoroon pyrkivistä on jouduttu jättämään rannalle. Kuoron koko on 56 laulajaa, eikä kuoroa siitä voi paljon kasvattaa, jotta pystytään vielä toimimaan. Ja mahdutaan bussiin, Salminen naurahtaa.

– Ennen kuoroa olen käynyt musiikkiluokkaa, ja osallistunut laulukilpailuihin, kertoo 15-vuotias Ida.

– Lauloin KolmeKuutoset-kuorossa neljä vuotta, ja sen jälkeen hain ja pääsin Vox Aureaan, sanoo 14-vuotias Helmi.

Vähällä harjoituksella huipulle

Salminen on johtanut kuoroa viime vuosikymmenen lopulta. Vox Aurea on aina esittänyt maailmanmusiikkia, mutta Salminen on nostanut sitä esiin aiempaa enemmän. Kuoron uusin levy, Aalloilla (2014) sisältääkin kansanmusiikkivaikutteisia kappaleita eri puolilta maailmaa.

Uuden tuomisen lisäksi Salminen huolehtii kuoron perinteistä. Yksi niistä ovat vuosittaiset konserttimatkat maailmalle.

– Vox on matkustanut aivan alusta asti, ja kansainvälisyys on tärkeä osa nuorisokuorotoimintaa. On valtavan antoisaa majoittua isäntäperheissä ja tutustua sitä kautta toisiin maihin. Lisäksi joka matkalta tarttuu uusia kappaleita ja tyylejä mukaan, Salminen sanoo.

– Kuoromatkat ovat tosi tosi mahtavia, ja kuorosta tulee parhaita kavereita, sanovat Helmi ja Ida.

Kansainvälisen tason kuoroksi Vox Aurea harjoittelee verraten vähän, kaksi tuntia viikossa plus kerran kuukaudessa viikonloppuleirin verran. Kun Vox Aurea haki kultaa San Franciscon kuorokilpailuista, kävi ilmi, että muut kuorot harjoittelevat päivässä saman verran kuin Vox Aurea viikossa.

– He eivät olleet uskoa korviaan. Esimerkiksi eräs indonesialainen kuoro harjoittelee kolme tuntia joka päivä. New Yorkissa taas jokaisella kuorolaisella oli henkilökohtaiset laulutunnit, Salminen kertoo.

Salminen näkee, että Vox Aurean korkea taso on seurasta suomalaisesta musiikkikasvatuksesta.

– Ei tällaista kuoroa voisi olla ilman musiikkiluokkia ja musiikkiopistoja, ilman koko musiikkikasvatuksen kenttää. Toinen avaintekijä on se, että luotetaan lasten ja nuorten kykyyn ja haluun tehdä, hän sanoo.