Budjetissa varaudutaan 10 000 turvapaikanhakijaan ensi vuonna

Turvapaikanhakijatilanteen rauhoittuminen näkyy ensi vuoden budjetissa, jossa turvapaikanhakijoihin liittyvät menoarviot ovat 180 miljoonaa euroa pienempiä kuin kuluvan vuoden arviossa.

politiikka
Suomen kielen ymmärtämisen testi pakolaisten vastaanottokeskuksessa.
Suomen kielen ymmärtämisen testi pakolaisten vastaanottokeskuksessa.Kalevi Rytkölä / Yle

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän vähentymisen odotetaan pienentävän muun muassa maahanmuuttohallinnon, poliisin ja Rajavartiolaitoksen menoja. Suurimmat säästöt syntyvät maahanmuuttohallinnossa.

Turvapaikanhakijoiden määrän ollessa suurimmillaan vuonna 2015 Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Talousarvioesityksen laskelmat perustuvat oletukseen siitä, että tänä ja ensi vuonna määrä putoaa 10 000 uuteen turvapaikanhakijaan vuodessa.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan vastaanottotoiminnan piirissä olisi kuluvan vuoden lopussa 19 000 – 22 000 henkilöä.

Muutokset mahdollisia

Osastopäällikkö, ylijohtaja Jukka Aalto sisäministeriöstä korostaa, että budjetin toteutuminen on kiinni turvapaikanhakijatilanteen kehityksestä. Tällä hetkellä tulijamäärät ovat maltillisia.

– Arvio perustuu siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä pysyy lähellä oletettua tasoa. Kaikki muuttuu dramaattisesti, jos tulee samanlainen tilanne kuin viime vuonna, Aalto sanoo.

Vastaanottotoimintaan suunnattavat menot sisäasiainministeriössä vähenevät 287 miljoonaa euroa vuoteen 2016 verrattuna.

Maahanmuuttoviraston ja valtion vastaanottokeskusten toimintamenoihin esitetään 61 miljoonaa euroa. Vastaanoton ostopalvelumenoihin, vapaaehtoisen paluun menoihin sekä hakijoille maksettaviin tukiin esitetään yhteensä 268 miljoonan euron määrärahaa.

Turvapaikan jo saaneet taas näkyvät muissa ministeriöissä kotouttamismenojen kasvuna. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriössä kotouttamiskoulutukseen ja kunnille kotouttamisesta maksettavat korvaukset nousevat 53 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna.