Finavian hallituksen entinen puheenjohtaja johdannaiskaupoista: Todella huonoa hallintotapaa

Riitta Tiuraniemi katsoo Anne Bernerin (kesk.) painostaneen häntä.

politiikka
Finavian lippuja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Finavian hallituksen entinen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi oli keskiviikkona eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuultavana liikenneministeri Anne Bernerin toiminnasta Finavian johdannaiskauppojen jälkiselvittelyistä. Hän kertoi pitäneensä valiokunnassa kiinni käsityksistään, jotka saivat hänet eroamaan tehtävästään.

– Pidän tätä kokonaisuutta, mitä viime syyskuun jälkeen on tapahtunut raskauttavana. Annetaan ensin hallitukselle ohje, että odottakaa, yhtiökokous tekee päätöksen. Sen jälkeen yhtiökokousta ei kutsuta koolle vaan tullaan ministeriön neuvotteleman sovintosopimuksen kanssa minun juttusilleni ja sanotaan, että tämä pitää hyväksyä. Tämä koko prosessi on todella huonoa hallintotapaa.

Finavian vanhan johdon johdannaiskauppojen katsotaan tuottaneen veronmaksajille 34 miljoonan euron tappion. Sotkua selvitellään nyt eduskunnassa.

Tarkastusvaliokunta kuuli tänään myös valtion omistajaohjausyksikön johtajaa Eero Heliövaaraa. Heliövaaran mukaan yhtiön vanhaa johtoa vastaan olisi voitu nostaa kanteet johdannaiskaupoista. Hänen mielestään valtion koko omistajaohjaus olisi keskitettävä valtioneuvoston kanslian alaisuuteen.

Tappioita aiheuttaneita sopimuksia tehtiin vuosina 2009–2011. Vuoden 2011 sopimuksista on mahdollista nostaa vahingonkorvauskanteet tämän vuoden loppuun. Muista se ei ole enää mahdollista. Niiden osuus noin 34 miljoonan euron kokonaissummasta on noin 500 000 euroa.