"Mikäs vika meidän tytöissä on?" Maatilan emännät kohtaavat edelleen ennakkoluuloja

Suomessa kymmenen prosenttia maatilallisista on naisia, joilla on päävastuu koko tilasta.

Kaisa Huttusen vastuulla on lähes 50 nautaa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

14 vuotta sitten nuori ja reipas lypsykarjatilan emäntä aiheutti kylällä kummastusta. 20-vuotias Kaisa Huttunen otti tuolloin vastuun isänsä tilasta ja sen karjasta, jota oli tusinan verran.

Tuore yrittäjä kohtasi ennakkoluuloja ja nuorta naista ei meinattu alkuun uskoa tilan johtajaksi. 

Tilanhoidollisissa asioissa kyseltiin onko isä kotona.

Kaisa Huttunen

– Tilanhoidollisissa asioissa kyseltiin onko isä kotona, Kaisa Huttunen muistelee.

Nyt eläimiä on vajaat 50 ja Huttunen pyörittää tilaa edelleen yksin, sillä aviomies käy töissä tilan ulkopuolella.

Huttunen huolehtii aamuisin lapset valmiiksi kouluun ja siirtyy vasta sitten hoitamaan tilallisen velvollisuuksia.

– Aina silloin tällöin näistä tapauksista kuulee vieläkin. Etsitään miestä, jolle esittää asia, Huttunen kertoo.

Tytöistä on moneksi

Viime vuosina ihmetys itsenäisestä naistilallisesta on vaihtunut hyväksyntään ja ennakkoluulot ovat vähentyneet.

Asennemuutokselle onkin tilausta, sillä noin 30 prosentilla maatiloista vähintään yksi yrittäjistä on nainen. Tieto perustuu maatalousyrittäjien eläkelaitoksen tilastoon. Vuonna 2015 vakuutettiin yhteensä 64 277 yrittäjää, joista naisia oli 20 231.

Tilasto ei kuitenkaan kerro vielä täyttä totuutta siitä, miten moni nainen on yksin vastuussa koko tilan pyörittämisestä. Tilallisen tasa-arvoisena työkumppanina on usein joko puoliso tai sisarus.

Kaisa Huttunen harkitsi nuorempana myös eläinlääkärin uraa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Iisalmelainen Kati Partanen on Maailman viljelijäjärjestö WFO:n naisten komitean puheenjohtaja. Hänen mukaansa noin kymmenen prosenttia Suomen tilallisista on naisia, joilla on päävastuu koko maatilasta.

Partanen vietti lapsuutensa lypsykarjatilalla kolmen siskonsa kanssa. Partasen isä sai osakseen sääliviä katseita, sillä 1980-luvulla traktoria ajava nainen oli vielä harvinaisuus.

– Kysyttiin, että miten te oikein pärjäätte, kun on pelkkiä tyttöjä. No isä vastasi siihen, että mikäs vika meidän tytöissä on, Partanen nauraa.

Sana kauppiaan vähättelevästä asenteesta leviää pitkälle

Kati Partanen on kuullut tarinoita, joissa suuria koneita myyvissä liikkeissä kaupanteko emännän kanssa on sujunut tahmeasti.

– Semmoisia terveisiä vain sinne, että huono kello kuuluu kauas. Älkää missään nimessä vähätelkö naisia, koska sellaisia liikkeitä aletaan hyvin pian vältellä, Partanen näpäyttää.

On sopivaa, että Partasen esimerkki alentuvasta asenteesta liittyy maatalouskoneisiin. Juuri modernien koneiden ansiosta myös naisista on voinut tulla täysin itsenäisiä tilallisia.

– Esimerkiksi valtavat lannoitesäkit voi laittaa traktorin kannettavaksi. Siitä on ihan tilastotietoa, miten selkävaivat ovat viimeisten vuosikymmenien aikana vähentyneet tilallisten keskuudessa, Partanen toteaa.