1. yle.fi
  2. Uutiset

Byrokratian kukkanen: Nyt voit kilpailla jopa rakennusluvan haun SM-voitosta

Tässä maassa järjestetään mitä kummallisempia kilpailuja eukonkannosta lypsyjakkaran heittoon. Jopa rakennusluvan hakemisesta mitellään SM-tasolla.

rakennusluvat
Pientalon rakennustyömaa Siilinjärven Toivalassa Pohjois-Savossa
Antti Karhunen / Yle

Oletko juuri aloittamassa omakotitalon rakentamista Järvenpäässä? Osallistu Lupapisteen järjestämään Rakennusluvan haun SM-kisoihin. Näin mainostetaan Järvenpään kaupungin verkkosivuilla.

Totta. Tämä leikkimieliseksi kuvattu mutta äärimmäistä rakentamisen asiantuntemusta ja näppäilytarkkuutta vaativa kilpailu järjestetään FinnBuild-messuilla lokakuussa Helsingissä.

– Me Järvenpäässä olemme olleet mukana kehityksen kärjessä sähköisen lupaprosessin kehittämisessä ja halu voittaa tässä kisassa on suuri, sanoo kaupungin johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki.

Nyt etsitään siis omakotitalon rakentajia kilpailuun. Kisaorganisaation taustalla ovat Järvenpään ja Hyvinkään kaupungit, Vantaa ja Iin kunta. Nämä kunnat ovat tiettävästi ansioituneet rakennuslupien käsittelyssä.

Mistä tulee näppärin rakennusvalvonta?

Kisa käydäänkin siis luvan käsittelystä eli siitä mistä tulee maan näppärin rakennusvalvontaporukka.

– Kisakumppanit ovat kovaa tasoa, joten kilpailu tulee olemaan tiukka ja tunteet varmasti kuumenevat, mutta tietenkin luvallisen rakentavassa hengessä, ennakoi rakennustarkastaja Vastamäki.

Kisailun tavoitteena on lisätä rakentajien tietoutta lupaprosessista. Kisajoukkueet koostuvat viranomaisista, lupia työkseen hakevista ammattilaisista ja niinsanotuista sidosryhmistä.

Samalla esitellään sitä miten rakennusluvan hakeminen onnistuu sähköisesti ilman paperisotaa.

Lue seuraavaksi