Työnteko ja perhe-elämä näyttävät sujuvan, vaikka ruokakaupat ovat auki yömyöhään

Lasten hoitoajat ovat keskittyneet Uudellamaalla aiempaa enemmän iltoihin ja viikonloppuihin. Kauppojen aukioloaikojen vapautumisella oli kuitenkin odotettua pienemmät vaikutukset vuorohoidon tarpeeseen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kun vanhemmilla on epäsäännölliset työajat, ovat lapset päivätuntien sijaan hoidossa iltaisin ja yöaikaan. Kauppojen aukioloaikojen vapautumisen ajateltiinkin nostavan vuorohoidon tarvetta kunnissa. Näin ei kuitenkaan näytä käyneen Uudellamaalla.

Ruokakaupat ovat saaneet vuoden alusta asti päättää aukioloaikansa.

Yle uutisten tekemässä kyselyssä selkeästi enemmistö alueen kunnista ilmoitti, ettei vuorohoidontarve ole merkittävästi lisääntynyt. Kyselyyn vastasi yhteensä 18 kuntaa, joista noin kymmenen prosenttia ilmoitti tarpeen jonkin verran lisääntyneen, mutta selvästi odotettua vähemmän.

– Varmaankin kaupan alan työntekijöiden perhe-elämä ja työ pystytään nyt sitten paremmin sovittamaan yhteen esimerkiksi työvuorosuunnitteluissa ja muissa sopimuksissa, sanoo päiväkodin johtaja Pirjo Pohjasniemi Vantaan kaupungilta.

Useammasta kunnasta kuitenkin kerrotaan, että lasten hoitoajat ovat keskittyneet aiempaa enemmän iltoihin ja viikonloppuihin. Neljäsosa vastanneista myös kertoi, että hoidontarve juhlapyhinä on jonkin verran lisääntynyt.

Lohjalla ja Keravalla kauppojen aukiolojen vapautumisen nähtiin lisänneen vuorohoidon tarvetta. Keravalla vuorohoitopaikkojen määrä on selkeästi kasvanut kuluvan vuoden aikana 85 paikasta sataan paikkaan.

Vuorohoitopaikkoja toivotaan lisää

Sairaanhoitajana pitkään kolmivuorotyötä tehneelle Anne Sorsa-Carrionille lapsen vuorohoitopaikka on välttämätön. Hän toivoisikin Vantaalle lisää vuorohoitopaikkoja.

Sairaanhoitajana työskentelevälle Anne Sorsa-Carriolle ja hänen Alex pojalle vuorohoitopaikka on välttämätön Kuva: Antti Kolppo / Yle

– Olemme olleet jo tovin lapsen kanssa kahdestaan ja ilman vuorohoitopaikkaa työssäkäynti ei onnistuisi.

Voisi kuvitella, että pääkaupunkiseudulle mahtuisi lisää vuorohoitopaikkoja, sillä yksistään minun omalla työnantajalla on 21 sairaalaa, jossa tehdään vuorotyötä.

Monessa kunnassa vuorohoito on keskitetty muutamaan yksikköön tai perhepäivähoitajalle. Lähin vuorohoitopaikka ei siis aina sijaitse lähellä perheen kotia.

Jos esimerkiksi Sorsa-Carrionin lapsen vuorohoitopaikkana toimiva Kilterin päiväkoti olisi kiinni vaikka juhlapyhänä, korvaava vuorohoitopaikka olisi Tikkurilassa saakka.

– Me asumme Myyrmäessä, joten Tikkurila on tosi pitkän matkan päässä. En itse aja autoa, joten olemme julkisen liikenteen ja pyörän varassa. Siitä tulisi aika iso logistinen ja ajallinen lisäys päivään, jos pitäisi kulkea Tikkurilan kautta.