1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi golfin alalaji on halpa – sopii kaikille, eikä radan rakentaminen käy kukkarolle

Pirkanmaan ensimmäinen jalkapallogolf-rata on avautunut Vesilahdella. Kierrätysmateriaalista rakennettu kenttä on kaikkien ulottuvilla ja peliä voi pelata porukalla.

Vesilahti
Vanhat traktorin renkaat on upotettu jalkapallokenttään uudentyyppisen golfradan tehtäväradalla. Golfia pelataan jalkapalloa potkimalla.
Käytetty traktorin rengas kelpaa golf-radan rakennusaineeksi. Mauri Tikkamäki / Yle

Golfin periaatteen tietävät kaikkia: pallo on saatava reikään. Tämä yksinkertainen periaate käy myös jalkapallon potkimiseen.

Vesilahdella on valmistunut jalkapallogolf-rata, joka toimiii kaikin puolin matalalla kynnyksellä: peli sopii kaikille, kentälle ei ole pääsymaksua eikä radan rakentaminen ole kovin kallista.

– Kaapelien sähkökelat, kaivonrenkaat, vanha leikkimökki ja traktorin renkaat on hyödynnetty, kertoo kunnan puolesta rakentamiseen osallistunut Roope Kyrkkö. Hänen tittelinsä on ammattimies.

– Näissä hommissa on jokaisen osattava vähän kaikkea, perustelee hän titteliään.

– Kaivinkonetta ja mielikuvitusta käytettiin. Mallia käytiin katsomassa Inkoosta, paljastaa Kyrkkö.

Pelikentäksi valikoitui vapaaksi jäänyt jalkapallokenttä, josta osa otettiin golfin uuden alalajin pelipaikaksi. Valkkistentiellä sijaitseva kenttä on muutaman kilometrin päässä Vesilahden keskustasta.

Uusia käytäntöjä

Jalkapallogolf-kentän ideassa on käytetty monia uusia tapoja rakentaa liikuntapaikka. Vaikka virkamiehistöltä löytyi aluksi epäileviä ääniä, on nyt asiasta innostuttu.

– Tässä on rikottu perinteisiä liikuntapaikkarakentamisen kaavoja monellakin tapaa, paljastaa liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti, joka on idean alulle panija.

– Uutta on esimerkiksi se, että yritykset ja yhteisöt voivat olla väyläsponsoreina.

Jalkapallogolf on levinnyt Euroopassa, jossa järjestetään kisojakin. Vesilahden kenttä on Pirkanmaalla ensimmäinen lajiaan.

Minigolfin säännöillä

Pelikenttä sisältää yhdeksän väylää, jossa kullakin on oma tavoitelyöntimäärä eli par-luku. Pallo potkaistaan esimerkiksi putken läpi ja siitä reikään.

Toisella väylällä pallo pitää saada toista metriä korkean korirenkaan läpi. Lisäksi löytyy niin kivikkoa, kuin aitaakin. Pallo pitää saada myös potkaistua leikkimökin läpi.

– Peli kehittää etenkin tarkkuutta ja tekniikkaa. Voimaa ei niinkään tarvita, kertoo Juuti.

Parasta pelissä on sen suoma mahdollisuus kokoontua porukalla. Sosiaalinen kanssakäyminen sujuu samaan tapaan kuin minigolfissa. Säännötkin ovat samat.

Lue seuraavaksi