Syyttäjä vaatii Ranskan entiselle budjettiministerille kolmea vuotta vankeutta veronkierrosta

Jérôme Cahuzac joutui eroamaan ministerin tehtävistä kolme vuotta sitten veronkierto- ja rahanpesuepäilyiden vuoksi. Skandaalin myötä ranskalaisministerit määrättiin ensi kertaa tekemään julkisesti selkoa omaisuudestaan.

Ulkomaat
Jérôme Cahuzac poistumassa ovesta.
Jérôme Cahuzac poistumassa 5. syyskuuta oikeuden istuntosalista, jossa hänen veropetosoikeudenkäyntinsä käydään.

Ranskassa syyttäjä vaatii kolmea vuotta vankeutta veronkierrosta syytetylle entiselle budjettiministerille Jérôme Cahuzacille.

Cahuzacin epäillään salanneen viranomaisilta 687 000 eurontulot vuosina 2009 – 2012. Entistä ministeriä epäillään myös rahanpesusta veroparatiiseissa sijaitsevien pankkien kautta.

Tiedotusvälineet kirjoittivat epäilyistä jo vuonna 2012. Cahuzac kiisti ne aluksi, mutta huhtikuussa 2013 hän tunnusti omistavansa salaisen sveitsiläisen pankkitilin.

"Halusin säilyttää elintasoni"

Cahuzac oli presidentti François Hollanden hallituksen ministerinä vuosina 2012–2013. Hän vastasi hallituksessa veronkierron vastaisesta taistelusta.

Veronkiertoskandaali pakotti hänet eroamaan ja sen myötä Hollande määräsi ranskalaisministerit ensimmäistä kertaa julkistamaan henkilökohtaisen omaisuutensa.

Syyttäjä Eliane Houlette sanoi keskiviikkon oikeudessa, että Cahuzac on tahrannut maansa mainetta. Vankeustuomion lisäksi hän vaatii, ettei Cahuzac saa viiteen vuoteen asettua vaaleissa ehdolle.

Cahuzacin entiselle vaimolle vaaditaan kahden vuoden vankeustuomiota.

64-vuotias Cahuzacv on siviiliammatiltaan plastiikkakirurgi. Hän kertoi oikeudelle kätkeneensä rahojaan ulkomaille, koska halusi säilyttää perheensä elintason.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset