1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Uhanalainen harjujen kaunokainen vaarassa – istutuskokeilussa pyritään pelastamaan kasviharvinaisuus

Uhanalaista Kanta-Hämeen maakuntakasvia hämeenkylmänkukkaa pyritään pelastamaan istutuksin. Luonnosta kerättyjä siemeniä on kasvatettu savolaisella taimitarhalla ja nyt niistä kasvaneita taimia istutetaan takaisin luontoon vahvistamaan rauhoitetun lajin esiintymiä.

Kaunis ja herkkä hämeenkylmänkukka viihtyy avoimilla ja paahteisilla paikoilla. Kuva: Sari Törmikoski / Yle

– Hämeenkylmänkukka on yksi Euroopan uhanalaisimpia kasveja, joka on kärsinyt ihmisen aiheuttamista toimista, kuvailee Paahde-LIFE-hankkeen projektipäällikkö Tuomas Haapalehto Metsähallituksen luontopalveluista.

Yksi keino vahvistaa uhanalaisen ja rauhoitetun hämeenkylmänkukan esiintymiä on istuttaa kasvitarhassa siemenistä kasvatettuja taimia takaisin luontoon. Luonnossa paksu sammalkerros estää tehokkaasti kylmänkukan siementen itämisen ja taimien varttumisen, mutta kasvitarhassa taimet ovat saaneet varttua ilman kamppailua muita kasveja vastaan.

Viitisensataa tainta uuteen kotiin

Metsähallituksen luontopalveluilla on istutettavanaan viitisensataa kylmänkukan tainta. Aikaisempien kokemusten perusteella niiden selviämisprosentti ei ole kovin korkea, mutta projektipäällikkö Tuomas Haapalehto on kaikesta huolimatta luottavainen.

Taimia istutetaan seitsemään eri kohteeseen Kanta-Hämeessä. Kyltti muistuttaa rauhoituksesta. Kuva: Mustafa Al-Zuhairi / Yle

– Me olemme tosi tyytyväisiä, että ensimmäistä kertaa me olemme saaneet istutettavaksi näin ison määrän taimia. Me uskomme, että osa niistä jää henkiin ja alkaa tuottaa siemeniä ja sitä kautta uusia yksilöitä.

Harjuluonnon harvinaisuus viihtyy auringossa

Hämeenkylmänkukka viihtyy avoimilla ja paahteisilla paikoilla. Metsäpalojen ja metsälaidunnuksen vähentymisen vuoksi monet aiemmin paahteiset paikat ovat kasvaneet umpeen. Tämän seurauksena hämeenkylmänkukka on harvinaistunut. Siirtoistutuksiin valituissa paikoissa maan pintakerrosta muokataan ja ympäristöä raivataan poistamalla varjostavaa puustoa.

Hämeenkylmänkukan istutuspaikalla maata muokataan taimien menestymisen parantamiseksi. Kuva: Mustafa Al-Zuhairi / Yle

Hämeenkylmänkukka on monivuotinen kasvi, joka voi elää jopa vuosikymmeniä. Sitä esiintyy lähinnä vain Kanta-Hämeen alueella Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella ja Hattulassa, joskin lajin levinneisyys ulottuu myös Pirkanmaalle Pälkäneen puolelle.

– Hämeenkylmänkukka on Kanta-Hämeen maakuntakasvi ja sitä kautta sillä on myös kulttuurista merkitystä. Samalla kun me pystymme tukemaan lajin selviämistä täällä maastossa, uskon, että myös virkistyskäyttäjät hyötyvät maisemien avaamisesta, pohtii Tuomas Haapalehto.

Joroisten taimitarhalla on kasvatettu runsaasti uhanalaisen hämeenkylmänkukan taimia, joiden toivotaan tuottavan aikanaan uusia yksilöitä Kanta-Hämeessä. Kuva: Mustafa Al-Zuhairi / Yle

Paahdeympäristöt vaativat hoitoa

Paahde-LIFE-hanke toimii kaikkiaan 69 Natura-alueella ympäri Suomea. Sen hoitokohteita ovat tulta ja auringon paahdetta tarvitsevat harjut, nummet, metsät ja merenrantaniityt.

– Ne ovat merkittävä osa luonnon monimuotoisuutta ja perinteistä suomalaista maisemaa, mutta ne voivat tällä hetkellä hyvin huonosti ja vaativat ihmisen hoitotoimia, huomauttaa Tuomas Haapalehto.

Hämeenkylmänkukan elvytystoimissa ovat mukana Metsähallituksen luontopalveluiden lisäksi Hämeen Ammattikorkeakoulu, Hämeenlinnan kaupunki ja UPM, jonka Joroisten kasvitarhalla hämeenkylmänkukan taimet on kasvatettu istutuskokoisiksi.