Hyppää sisältöön

Leskeksi jäämistä on syytä miettiä etukäteen

Mitä monimutkaisempi uusperhekuvio on, sitä tärkeämpää on kysyä hyvissä ajoin neuvoa asiantuntijalta. Kuoleman kohdatessa itsestäänselvyyksistäkin voi tulla vaikeita asioita.

Jämsässä järjestettiin Keski-Suomen ensimmäinen arkunkantajakoulutus. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Torniolainen Maarit Mellenius menetti miehensä vuosia sitten hukkumisonnettomuudessa ja heiltä jäi viisi yhteistä lasta. Pari ei ollut naimisissa ja tapauksen jälkeen Mellenius kertookin neuvoneensa omaa jälkikasvuaan rakkausasioissa sen verran, että he menisivät naimisiin tai tekisivät vähintäänkin omaisuuden käyttöön ja hallintaan liittyviä sopimuksia jo eläessään.

– Olen sanonut lapsilleni, että menkää naimisiin, että ainakin sen lesken aseman se tekee helpommaksi. Ja vaikka kuinka on huumassa, niin tehkää niitä sopimuksia, Mellenius sanoo.

– Ei leskeyteen sinänsä voi valmistautua, mutta joitakin käytännön asioita voi ja kannattaa miettiä etukäteen. Kun meillä oli autoja ja pienempää sälää, niin aina piti olla kysymässä joltain viranomaiselta, että mitä tehdään ja voiko myydä.

Lesken asemaa voi parantaa testamentilla

Avioliitto suojaa kuoleman kohdatessa leskeä parhaiten, jos kyseessä on niin sanottu ydinperhe. Mikäli leskellä on aiempia selvittämättömiä liittoja tai puolisoilla on aiemmista liitoista perillisiä, voi lesken asemaa parantaa keskinäisellä testamentilla, sanoo julkinen oikeusavustaja Päivi Isomaa Kemi-Tornion oikeusaputoimistosta.

Mitä monimutkaisempi uusperhekuvio on, sitä tärkeämpää on mennä lakimiehen puheille hyvissä ajoin. Ulkopuolelta on helpompi nähdä, miten asioissa on syytä edetä.

Ydinperheissä, joissa on isä, äiti ja yhteisiä lapsia, keskinäinen testamentti ei Isomaan mukaan tuo lisäarvoa, jos pariskunta on jo naimisissa. Lesken asema on avioliitossa turvattu niin, että leski saa pitää koko jäämistön jakamattomana hallinnassaan.

Aina kun asiat mietityttävät, kannattaa kysyä ulkopuolisen mielipide.

Päivi Isomaa

– Testamentti ei välttämättä tuo siihen lisäarvoa, ellei haluta sitten leskelle annetulla omistusoikeustestamentilla jotenkin helpottaa sitä, miten se leski saa sitä yhteistä, puolison tai hänen omaa omaisuutta elinaikanaan käyttää.

Omistusoikeus on aina laajempi kuin käyttöoikeus tai leskelle kuuluva asumisoikeus.

– Esimerkiksi, jos puolisot ovat keränneet rahavaroja yhteiselle tilille tai elämän aikana kerätyt säästöt ovatkin vainajan nimissä olevalla tilillä, niin silloin sillä omistusoikeustestamentilla voi siirtää ne rahavarat jäljelle jääneelle puolisolle.

Testamentti ei voi kuitenkaan ohittaa rintaperillisten eli lasten oikeuksia, koska heillä on perintöön lakiosaoikeus.

Apua saa ja kannattaa hakea

Asianajaja, varatuomari ja julkinen oikeusavustaja Päivi Isomaa antaa yleispätevän neuvon ihan kaikille, myös ydinperheessä eläville:

– Aina kun asiat mietityttävät, kannattaa kysyä ulkopuolisen mielipide.

Edullisimmillaan neuvot voivat olla julkisella puolella ilmaisia, mutta etukäteen asiankirjojen tekemiseen ja neuvojen saamiseen panostetut rahat säästävät tulevaisuudessa satasia ja muutenkin surevan mielenrauhaa.

Isomaan mukaan oikeusaputoimistoista ja asianajotoimistoista saa alkuneuvot asioihin.