Hyppää sisältöön

Mausta maltilla – perusasiat kuntoon ja sitten yrttien kimppuun

Vaikka mausteita löytyy niin sekoituksina kuin yksittäisinä makuina paljon, kannattaa luottaa perusjuttuihin.

Ruokaa voi maustaa erilaisilla yrteillä, kuten vaikkapa kuvassa olevalla lipstikalla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruoan maustaminen ei ole salatiedettä, vakuuttaa Minna Sormunen. Kajaanilaisen ravintola Wanha Kerhon kokki ja yrittäjä lähtee keittiössä liikkeelle perusasioista.

– Ensin suolaa ja sen päälle sitten pippuria. Niillä pääsee alkuun melkein ruoassa kuin ruoassa.

Perusasioiden jälkeen ollaankin sitten mahdollisuuksien maailmassa.

– Pippureitakin on toki hyvin monenlaisia, joten valinnanvaraa on jo alussa. Alun jälkeen jatketaan erilaisilla yrteillä, joko tuoreilla tai kuivatuilla. Curry on suosittua nykyään ja tietysti erilaiset sipulit. Valkosipuli, tavallinen sipuli ja chili ovat nykyään aika trendikkäitä.

Mausteissa pitää olla tarkkana

Kaupan hyllyllä on tarjolla vaikka minkälaisia mausteita toinen toistaan houkuttelevamman oloisissa purkeissa. Sormunen muistuttaa kuitenkin, että ostoksissa kannattaa olla maltillinen.

– Esimerkiksi sipuliallergiasta kärsii moni, ja siksi erilaisten mausteseosten kanssa kannattaa olla tarkkana. Lähes jokaisessa seoksessa on mukana sipulia. Myös eri valmistajat käyttävät eri ainesosia samannimisissä mausteissa.

Curry on suosittua nykyään ja tietysti erilaiset sipulit.

Minna Sormunen

Vaikka tarkkana pitää olla, se ei tarkoita sitä, että ruoan laiton pitäisi olla tylsää.

– Aloitamme alkumausteista, ja sitten maistellaan ja keitellään, pyydetään kaveri paikalle ja maistellaan ja maustellaan yhdessä lisää ja keitellään vielä tovi. Kun pitää mielessä, mitä ruokaa on tekemässä, kyllä oikeat mausteetkin löytyvät.

Minna Sormunen on iloinen siitä, miten hyvin suomalaiset ovat löytäneet mausteet.

– Muutin 13 vuotta sitten Kajaaniin, ja silloin täällä käytettiin pelkkää suolaa. Nyt keittiössä kokeillaan iloisesti kaikenlaisia uusia juttuja. Ravintolan suosikkiannokset ovat edelleen karjalanpaistit ja sianlihakastike, mutta nyt rinnalle ovat nousseet myös fetakana ja chilihärkä.