1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kauppojen pidentyneet aukiolot tehostavat kiinteistöjen käyttöä – mutta lisäävät myös kuluja

Isoilla kauppaketjuilla ei ole vielä tarkkoja tilastoja siitä, kuinka kauppojen pidentyneet aukioloajat ovat vaikuttaneet esimerkiksi energiakustannuksiin. Toisaalta tilat ovat nyt tehokkaammassa käytössä kauemmin.

Kuva: Jukka Töyli / Yle

Ylivieskan, Kokkolan, Pietarsaaren ja Vaasan talousalueella toimivan Osuuskauppa KPO:n kiinteistöjohtaja Pasi Hämäläisen mukaan on esitetty karkea arvio, että energiakustannukset olisivat nousseet pidentyneiden aukioloaikojen myötä 5-7 prosenttia.

Valot ovat päällä kauemmin, kylmäkalusteet vievät aukioloaikana enemmän energiaa ja esimerkiksi ihmisten kulkeminen ovista tuo kylmää ilmaa sisään. Kiinteistön ylläpito, esimerkiksi talvikunnossapito on myös haastavampaa kun kaupat ovat kauemmin auki.

Toisaalta yksin KPO:lla on kaiken kaikkiaan vajaat 300 000 neliötä erilaisia tiloja: kauppoja, ravintoloita, hotelleja, vuokratiloja. Hämäläisen mukaan on erittäin hyvä asia, jos kiinteistöjä pystytään käyttämään enemmän.

Myös Keskolla ollaan samoilla linjoilla. Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alasen mukaan kääntyy pääsääntöisesti plussan puolelle, kun tiloista saadaan enemmän irti. Esimerkiksi pakastimet ja lämmöt ovat joka tapauksessa päällä.

– Se ei ole joka-tai vaan se on sekä-että. Rakennukset ovat olemassa, ja tietyt kustannukset niistä tulee joka tapauksessa, niin otetaan niistä kaikki hyöty irti, Alanen toteaa.

Eepee-Kiinteistöt Oy:n johtaja Raija Kalliokoski ei osaa vielä arvioida, kuinka paljon energiakustannukset ovat nousseet. Se on hankalaa myös, koska jatkuvasti tehdään toimenpiteitä kustannusten alentamiseksi. Myös KPO:n Pasi Hämäläisen mukaan kustannukset ovat tarkassa seurannassa.

– Koko ajan seurataan tarkasti. Puhutaan kuitenkin miljoonien eurojen kustannuksesta, Hämäläinen toteaa.