Hyppää sisältöön

IBM tuo tekoälyn sairaaloihin: "Terveydenhuolto mullistuu seuraavan 20 vuoden aikana"

IBM perustaa Suomeen kaksi keskusta kehittämään tekoälyn hyödyntämistä sairaaloissa. Toinen keskuksista tulee Uudellamaalle, toinen Keski-Suomeen.

Kuva: IBM

Tekes ja IBM ovat solmineet yhteistyösopimuksen digitaalisen terveydenhoidon ekosysteemin kehittämisestä Suomessa. Käytännössä IBM perustaa kaksi osaamiskeskusta, joissa tutkitaan tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia sairaaloissa. Keskukset ovat ensimmäiset Yhdysvaltojen ulkopuolella.

– Tämä on erittäin merkittävä sopimus. Tuomme maailman johtavan tekoälytoimijan kehittämään suomalaista terveydenhuoltoa, saamme tutkimustiedon tehokkaasti käyttöön, ja samalla avaamme suomalaisten terveydenhuollon toimijoiden vientimahdollisuuksia, sanoo johtaja Pekka Sivonen Tekesistä.

Tekes on mukana rahoittamassa ja edistämässä terveydenhuollon tekoälyekosysteemien syntyä Suomessa. Mahdollisuuksia löytyy muun muassa kuvantamisesta, syöpädiagnooseista ja täsmähoidoista.

– Arvioimme tulevan ekosysteemin kooksi useita satoja miljoonia euroja, sanoo Tekesin hyvinvointi ja terveysalueesta vastaava kehitysjohtaja Anssi Pulkkinen.

IBM:n Watson tekoäly käsittelee suuria tietomassoja, ja pystyy tuottamaan niistä näkemyksiä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Watsonia hyödynnetään muun muassa keskosten infektioiden ennakoinnissa ja aivoverenvuotojen kuvantamisessa.

Keski-Suomessa on käynnistymässä useiden terveyden- ja hyvinvointialan toimijoiden ja yliopiston voimin IBM:n osaamista hyödyntävä hanke.

– On arvioitu, että seuraavan 20 vuoden aikana terveydenhuolto uudistuu enemmän kuin koko elinkaarensa aikana. Tietotekniikka ja tekoäly ovat tämän uudistumisen keskiössä, sanoo Keski-Suomen rakenteilla olevan uuden keskussairaalan ICT-projektipäällikkö Juhani Paavilainen.

Keskukset tulevat työllistämään kaikkiaan noin 150 suomalaista digiosaajaa sekä terveysalan ja tutkimuksen ammattilaista.