1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

”Masentunut pohjalaismies on ottanut itsestään niskalenkin” – Antti Railio avautui ongelmistaan ja suosittelee samaa muillekin

Antti Railio kehottaa puhumaan henkeviä. Ja ylipäätään puhumaan. Masennuksesta kärsinyt laulaja sanoo olevansa itse elävä esimerkki siitä, kuinka avautuminen tekee ihmeitä.

Kotimaan uutiset
Antti Railio haluaa auttaa muita avautumalla masennuksestaan
Antti Railio haluaa auttaa muita avautumalla masennuksestaanPauliina Jaakkola/ Yle

SeinäjokiAntti Railio astelee kuvattavaksi pihlajan eteen. Pihlaja hehkuu syksyisessä loistossa ja oksat notkuvat oranssinpunaisten marjarypästen painosta. Antti hörähtää, että paikkahan on varsin vertauskuvallinen.

– Avautuminen kantaa satoa, hän veistelee.

Antti Railio on nyt sinut itsensä kanssa ja pitkän prosessin aikana on kirkastunut se, että asioista kannattaa ja pitää puhua. Vaikeista ja ikävistäkin. Muuten tulee pää kipeäksi.

Kaikki alkoi kirjoituksesta

Antti Railio kertoo kärsineensä masennuksesta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, mutta voivansa nyt paremmin kuin vuosikausiin.

– Kirjoitin nettiin kirjoituksen ja se oli ehkä ensimmäinen alku, se tärkein asia, mitä mä olen varmaan ikinä tehnyt. Ennen sitä olen aina ollut sellainen, että mua on hävettänyt puhua ja sellainen peruspohjalainen, että kaikki on aina ihan hyvin.

– Mulle myös sanottiin, että et sitten puhu kenellekään näistä asioista, kun aikanaan kävin päälääkärillä. Sitä häpeiltiin heti, että leimataan hulluksi ja kaikkee, Antti Railio muistelee.

Kauan hän vaikenikin. Kunnes tuli seinä vastaan.

– Mä olin niin rikki ja poikki ja väsynyt, että mä tiesin, että jos mä en nyt jotain tee, niin sitten mä en tee ehkä enää ikinä mitään. Oli pakko tehdä ratkaisu johonkin suuntaan.

– Sitten ajattelin, että perkele. Tässä on nyt niin kauan tehty töitä, että eiköhän tästä lähdetä ylöspäin, Antti Railio sanoo.

Avautuminen toi tuhansia yhteydenottoja

Antti Railio avautui masennuksestaan netissä ja palautetta vyöryi valtavasti.

– Pelkästään yksityisviestejä tuli tuhansia, joku neljä-viisi tuhatta. Tuli sellaisia ”sä pelastit mun elämän” –viestejä, se oli tosi vaikuttava juttu, hän huokaa.

– Tiedän, että tein täysin oikein. Kun tulin niin sanotusti kaapista, en ole voinut näin hyvin varmaan 20 vuoteen, Antti Railio toteaa.

Vuonna 2013 Voice of Finland –kilpailun voittanut Antti Railio myöntää,

Antti Railio syksyllä 2016. Sen jälkeen varresta on pudonnut 70 kiloa.
Antti Railio syksyllä 2016. Sen jälkeen varresta on pudonnut 70 kiloa.Pauliina Jaakkola/ Yle

että intohimo musiikin tekemiseenkin oli välillä kateissa, mutta sekin on löytynyt uudelleen.

– Hienona sivuoireena olen huomannut, että mulle on tullut takas sellainen, mitä vuosikausiin ei ole ollut, hirvee into tehdä musiikkia, kauhea polte, Antti Railio kertoo.

Henkevien puhuminen helpottaa

Antti Railio on mielellään esikuvana siitä, että masennuksen syövereistä voi nousta. Hän kertoo olevansa kävelevä esimerkki siitä, miten hyvää ihmiselle tekee, jos vaan jaksaa, pystyy ja uskaltaa puhua vaikeista asioista. Ja oman tarinansa kertomalla hän haluaa auttaa muita.

– Toivottavasti ihmiset oppis sen, etteivät häpeilis turhaan omia juttujaan. Se on helppo sanoa, mutta ottakaa se korvan taakse, että millaista on, kun on puhunut henkeviä. Kaikistahan tuntuu sillä hetkellä paremmalta.

Suomalaiset puhuu henkeviä tavallisesti humalassa, mutta Antti Railio on oppinut puhumaan myös selvin päin.

– En ole tullut uskoon tai muuta vastaavaa. Sanotaanko näin, että masentunut pohjalaismies on ottanut itsestään niskalenkin, Antti Railio muotoilee.

"Pään jälkeen on temppelin vuoro"

Antti Railion elämänmuutos ei ole jäämässä pelkästään sisäiseksi.

– Seuraavaksi siirrytään kroppaan. Ilmoittauduin potkunyrkkeilyyn. Nyt kun on saatu yläkertaa kuosiin, niin koitetaan saada tuota temppeliäkin, Antti Railio velmuilee.

Antti Railio on innoissaan myös uusista kuvioista musiikkirintamalla: uusi sinkku ja uusi levy-yhtiö ovat tuoneet potkua syksyyn.

Lue seuraavaksi