1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sotella ja sotulla yllättävää vetovoimaa – IT-jätti tuo huippuyksikkönsä Suomeen

IBM:n ja Tekesin Suomeen perustamalta uudelta terveysalan osaamiskeskukselta odotetaan paljon. Sen luvataan parantavan merkittävästi esimerkiksi syövän hoitamista ja luovan Suomeen myös kokonaan uutta terveysalan yritystoimintaa.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Yhteishankkeen ytimessä on IBM:n keinoälyyn perustuva Watson-tietojärjestelmä. Se poikkeaa muista järjestelmistä siinä, että se ei tulkitse esimerkiksi kuvia vain pikseleinä vaan yleisempinä hahmoina.

Mullistavaa on myös se, että järjestelmä oppii itse käsittelemästään aineistosta. Se osaa myös yhdistellä asioita, jotka eivät suoranaisesti linkity yhteen.

Watsonin odotetaan tuovan tuntuvaa kehitystä esimerkiksi syöpähoitojen kuva-analysointiin.

– Ensimmäisessä vaiheessa parannetaan syöpähoitoa ja kuvantamista ja kuvien tulkintaa niin, että diagnoosi olisi mahdollisimman tarkka jo alkuvaiheessa. Siten potilaan saama hoito paranee, Tekesin digihankkeista vastaava johtaja Pekka Sivonen kiteyttää.

Sivosen mukaan yhteistyö IBM:n kanssa on merkittävä kehitysaskel suomalaisessa terveydenhuollossa ja alan viennissä ulkomaille.

– Me tuomme maailman johtavan tekoälyn toimijan Suomeen. Saamme parempaa hoitoa ja tutkimustietomme parempaan käyttöön. Lisäksi avataan kansainvälinen yhteistyö suomalaisen terveysteknologian viemiseksi maailmalle, Sivonen hehkuttaa.

Jopa IBM:lle iso juttu

Hankkeen arvioidaan tuovan Suomeen ensi vaiheessa 150 työpaikkaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Myöhempi kehitys riippuu siitä, millaiseen käyttöön Watson-osaamiskeskus saadaan kuvien analysoimisen lisäksi.

– Tämä on meidänkin kokoisessa yrityksessä iso investointi. Vastaavia ei tehdä muualla, sanoo Suomen IBM:n toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaara.

IBM:llä ei ole vastaavia osaamiskeskuksia muualla Yhdysvaltojen ulkopuolella.

– Käyttötapauksia on hurjan pitkä lista, joista olemme molemmin puolin kiinnostuneet. Ensimmäistä puolta tusinaa on jo lähdetty toteuttamaan.

Keskuksen tarkkaa ”kokoa ja näköä” ei vielä kerrota, sillä ne muotoutuvat vasta tulevien käyttötapojen myötä.

Sote-uudistus on valttia

Haukkovaara kertoo, että osaamiskeskus päätettiin tuoda Suomeen monesta syystä. Suomessa on hyvät perustiedot väestön terveydestä ja vielä teknologista osaamistakin.

Myös suomalainen sosiaaliturvatunnus on valttikortti – se antaa mahdollisuuden yhdistää henkilön monenlaisia tietoja. Jopa sote nähdään vahvuutena.

– Meidän sote-uudistus on maailmalta katsottuna kokonaisvaltainen ja kiinnostava uudistus, Haukkovaara muotoilee.

– Monia Suomen vahvuuksia löytyy muistakin maista, mutta tätä yhdistelmää ei mistään.

Haukkovaaran mukaan myös Tekes on ollut hankkeessa tärkeä, eri osapuolia yhteensaattava katalysaattori.