Vaikka Hillary sairastuikin, ongelma ei ole ikä: "Moni on kovassa iskussa 70-vuotiaana"

Hillary Clintonin sairastuminen keuhkokuumeeseen nosti iän Yhdysvaltain vaaliteemaksi. Geriatrian erikoislääkäri Matti Mäkelä sanoo, että seitsemänkymppinen on yleensä täysin toimintakykyinen.

Ulkomaat
Hillary Clinton tapasi kannattajiaan Pennsylvaniassa 29. heinäkuuta.
Hillary Clinton tapasi kannattajiaan Pennsylvaniassa 29. heinäkuuta.Peter Foley / EPA

Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sairaus nosti uuden keskustelunaiheen esiin.

Clinton täyttää ensi kuussa 69, republikaanien Donald Trump on 70-vuotias. Onko noissa lukemissa jo liian vanha hoitamaan maailman vaikutusvaltaisinta tehtävää?

Ei ollenkaan, arvioi geriatri Matti Mäkelä, ottamatta kantaa nimenomaan Clintoniin ja Trumpiin.

Seitsemänkymppiset aktiivisia

– Yleisesti ottaen 70-vuotias, jolla ei ole pitkäaikaisia vammauttavia sairauksia, on täysin toimintakykyinen. Hän on täysin kykenevä sellaisiin tehtäviin, joihin hänen kyvykkyytensä ylipäätään antaa mahdollisuudet.

Eli seitsemänkymppiset voivat olla kovassa iskussa, kun ajatellaan presidentin tehtävien hoitoa?

Donald Trump pitää puhetta.
Donald Trump puhetilaisuudessaan Washingtonissa syyskuussa. Jim Lo Scalzo / EPA

– Juuri näin. Seitsemänkymppisiä kovassa iskussa olevia on monilla muillakin elämänalueilla. Ja myös historia tuntee suuren määrän siinä iässä menestyksekkäästi maitaan johtaneita hallitsijoita, sanoo Matti Mäkelä, geriatrian ylilääkäri Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Geriatria on iäkkäiden ihmisten hoitoon erikoistunutta lääketiedettä.

80-vuotiaistakin valtaosa henkisesti iskussa

Ylilääkäri Matti Mäkelä korostaa, että vanhenemisen polku on kaikilla hyvin yksilöllinen. Hän kuitenkin esittelee ihmisen rappeutumisen kaarta tilastojen valossa: 70-vuotiaista hyvin suuri osa on vielä erittäin hyväkuntoisia. Osa on jo heikkokuntoisia ja osa kuollut.

80-vuotiaista jo huomattavasti suurempi osa on joko kuollut tai menettänyt suuren osan toimintakyvystään. Neljäsosalla on henkisiä toimintoja heikentävä sairaus.

– Mutta kolmella neljäsosalla ei näitä sairauksia ole!

Loppuvaiheen romahdus yksilöllistä

Mutta jossain vaiheessa ikääntyvän kunto sitten romahtaa. Varttuneemmat suomalaiset muistavat presidentti Urho Kekkosen alamäen 1980-luvun alussa.

– Loppuvaiheen romahduksen pituus taas riippuu siitä, minkälaisia sairauksia sattuu saamaan.

Hillary Clinton puhuu.
Hillary Clintonin tie Valkoiseen taloon näyttää mutkistuvan väitettyjen terveysongelmien takia. Peter Foley / EPA

Mäkelän mukaan koulutuksella, vauraudella ja sosiaalisella asemalla on suuri merkitys sille, kuinka vanhaksi eletään.

Koulutetut elävät pitempään ja paremmin

– Pitkälle koulutetut ihmiset onnistuvat välttämään tappavia ja vammauttavia sairauksia menestyksekkäämmin kuin vähemmän koulutetut, huomauttaa ylilääkäri Matti Mäkelä.

Vauraudesta on myös terveydelle hyötyä. Varakkaammat ovat usein tehneet elämän varrella terveydelle edullisia valintoja: välttäneet tupakointia, harrastaneet liikuntaa, syöneet hyvin eivätkä ole pahemmin lihoneet.

Villejä huhuja Clintonin terveysongelmista

Enemmän kuin iän, yhdysvaltalainen media on nyt nostanut Hillary Clintonin terveydentilan puheenaiheeksi. Clinton poistui WTC-iskujen muistotilaisuudesta etuajassa ja näytti menettävän hetkeksi liikuntakykynsä, ennen kuin hänet autettiin autoon (siirryt toiseen palveluun).

Kuvat horjuvasta Hillarystä saattavat tehdä pahasti hallaa demokraattien kampanjalle.

Hillary Clinton kävelee pois WTC-tilaisuudesta avustajiensa ympäröimänä.
Clinton joutui poistumaan WTC-terrori-iskujen muistotilaisuudesta huonovointisuuden vuoksi. Reuters

Jo aiemmin Clintonin terveydentila on joutunut arvailujen kohteeksi. Hänen kiihkeät vastustajansa ovat ladanneet esimerkiksi Youtube-palveluun runsaasti videoita, joissa Clinton kompuroi ja näyttää poissaolevalta.

Hänen väitetään saaneen jonkinlaisia kohtauksiakin julkisissa esiintymisissään. Villeimmissä arvauksissa epäillään, että Clintonilla olisi jokin neurologinen ongelma, jopa Parkinsonin tauti tai Alzheimerin tauti.

Mustamaalausta ja vihakampanjaa

Hillary Clintoniin kohdistuu netissä suoranainen vihakampanja, jota voi pitää mustamaalauksena ja salaliittoteorioiden esittelynä (siirryt toiseen palveluun). Clintonin terveydestä on myös tullut railakkaiden pilapiirrosten aihe (siirryt toiseen palveluun).

Laatumediakin Yhdysvalloissa käy Clintonia koskevaa terveyskeskustelua (siirryt toiseen palveluun), siis hyvin asialliseen sävyyn.

Clinton itse on ilmoittanut sairastavansa keuhkokuumetta. Hän on puheita pitäessään saanut useita kertoja pitkittyneitä yskänpuuskia.

Hillary Clinton kampanjatilaisuudessa Virginiassa.
Hillary Clinton kampanjatilaisuudessa Virginiassa. Michael Reynolds / EPA

Geriatri Matti Mäkelä ei lähde ollenkaan arvailemaan Clintonin terveydentilaa.

– Ei pidä ruveta spekuloimaan sellaisilla tiedoilla, joille ei ole mitään vahvistusta.

Pieni heikentyminen ei haittaa viranhoitoa

Mutta jos terveys on kohdallaan, seitsemänkymppinen voi olla oiva valinta valtion johtoon.

Ja vaikka yli 70-vuotiailla olisikin jotain terveysongelmaa – vaikkapa näkökyky, lihasvoima tai liikkumiskyky heikentynyt – sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä tehtävien hoidon kannalta.

– Yhdysvalloissakin on ollut presidentti, Franklin D. Roosevelt, joka on virkaa hoitaessaan liikkunut pyörätuolissa. Ja hoitanut tehtäväänsä varsin maineikkaalla tavalla, muistuttaa geriatrian erikoislääkäri Matti Mäkelä.

Nämä vaalit ovat muuten ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidenttitaiston loppusuoralla on kaksi noin seitsemänkymppistä ehdokasta.