Ystävien elvytystaidot pelastivat Heikin hengen – "Viisi kylkiluuta murtui, mutta se ei merkitse mitään"

Heikki Laaksonen sai sydänkohtauksen Ahvenanmaalla kesken veneretken.

Kotimaa
Marko Alho, Heikki Laaksonen, Timo Rytkönen
Marko Alhon (vas.) ja Timo Rytkösen (oik.) ripeä ja tehokas toiminta pelasti Heikki Laaksosen (kesk.) hengen vuosi sitten.Petra Ristola / Yle

Vuosi sitten elokuussa raisiolainen Heikki Laaksonen oli ystäviensä kanssa veneretkellä Ahvenanmaalla. Ryhmä oli alittamassa Lumparlandin siltaa, mutta vene oli liian korkea, eikä mahtunut sillan alitse.

– Meidän piti jäädä odottamaan, että silta avataan. Menin laittamaan keulanaruja vähän ennen kuin tulimme laituriin. Sen jälkeen en muista mitään, tipahdin kannelle, Laaksonen muistelee.

Muut veneessä olijat huomasivat tapahtumat, mutta ensimmäinen reaktio oli, että Laaksonen vain liukastui. Tosiasiassa hän sai sydänkohtauksen.

Kirkkonummelta kotoisin oleva Marko Alho ja vantaalainen Timo Rytkönen tarttuivat ripeästi toimeen ja vetivät Heikin etukannelle.

Näimme hyvin nopeasti, ettei kaikki ole ihan kohdallaan. Heikki oli harmaa ja sinertävä.

Marko Alho

– Näimme hyvin nopeasti, ettei kaikki ole ihan kohdallaan. Heikki oli harmaa ja sinertävä, Marko Alho kertoo.

Elvytys jatkui pitkään

Miehet aloittivat välittömästi painelu-puhallus-elvytyksen. Sekä Marko Alho että Timo Rytkönen olivat aikoinaan käyneet ensiapukurssin, mutta siitä oli vuosikausia aikaa. Jotain oli kuitenkin tarttunut pysyvästi mieleen.

Elvytys kesti noin 15 minuuttia.

– Pari kertaa jo katsoimme, että Heikki alkaa hengittää. Sitten hengittäminen yhtäkkiä loppui, ja jatkoimme elvyttämistä. Onneksi ambulanssi tuli kohtuullisen nopeasti ja ammattilaiset pääsivät jatkamaan, Rytkönen kertoo.

Toimeen tarttuminen kannattaa

Heikki Laaksosen seuraavat muistikuvat ovat ne, kun hänet otettiin pois helikopterista Tyksissä. Elvytyksen jäljet näkyivät.

– Viisi kylkiluuta murtui, mutta se ei merkitse mitään, Laaksonen sanoo.

Marko Alho ja Timo Rytkönen kannustavat muitakin toimimaan, jos vastaava tilanne sattuu eteen. Ensiapukurssin käyminen on hyvää valmistautumista.

– Ihmisiä on monenlaisia. Kun tilanne tulee, osa vetäytyy, osa toimii ja kaikkea siltä väliltä. Käyttäkää maalaisjärkeä tällaisissa tapauksissa ja yrittäkää ainakin olla toimeliaita ja rohkeita, Alho kehottaa.

Ilman poikien toimintaa tätä tilaisuutta ei olisi.

Heikki Laaksonen

Heikki Laaksonen tietää, että elvytys voi todella olla korvaamatonta. Sairaankuljetuksen henkilökunta kiitteli jälkeenpäin Alhoa ja Rytköstä heidän toiminnastaan, sillä ilman miesten tehokasta elvytystä ei ammattilaisilla olisi ollut enää mitään tehtävissä.

Myös Suomen Punainen Risti päätti antaa elvyttäjille huomionosoituksen neuvokkaiden toimien ansiosta.

Heikki Laaksoselle tilaisuus oli tärkeä.

– Ilman poikien toimintaa tätä tilaisuutta ei olisi.