Venäjän valtapuolue kampanjoi omilla säännöillään – painostussoittoja ja kiellettyä mainontaa

Kansalaisia painostetaan äänestämään sunnuntain vaaleissa Yhtenäistä Venäjää. Vaalikampanjaa käydään kielletyillä paikoilla, ja poliisi katsoo toimintaa läpi sormien.

Ulkomaat
Yhtenäisen Venäjän vaalikojuja Ozerkin metroaseman edessä Pietarissa.
Yhtenäisen Venäjän vaalikojuja Ozerkin metroaseman edessä Pietarissa. Marja Manninen / Yle

Kansalaisaktivisti Daniil Ken alkaa olla epätoivoinen. Hän on muiden aktivistien tavoin törmännyt Pietarissa jo viikkojen ajan vaalikampanjoinnin väärinkäytöksiin.

Ken käy jututtamassa Yhtenäisen Venäjän vapaaehtoistyöntekijöitä, joilla on teltta Ozerkin metroaseman edessä Pietarin pohjoispuolella. Teltta on liian lähellä metroasemaa, eikä paikalla ole puolueen virallista edustajaa.

Vapaaehtoiset eivät pysty esittämään virallista lupaa kampanjoimiseen laittomalla paikalla.

Poliisille puolue on koskematon

Ken marssii lähellä seisovien poliisien luokse tekemään ilmoitusta rikkomuksesta. Poliisit kuuntelevat Kenin vuodatusta, soittavat jonnekin ja jäävät sitten seisoskelemaan teltan lähelle puuttumatta vaalityöhön.

– Poliisi ei välitä tippaakaan vetoomuksistamme, valittaa Ken. Hänen mukaansa poliisi ei ole vielä kertaakaan estänyt Yhtenäisen Venäjän lainvastaista vaalitoimintaa.

Aktivisti Daniil Ken yrittää saada poliisit puuttumaan Yhtenäisen Venäjän sääntöjen vastaiseen kampanjointiin.
Aktivisti Daniil Ken yrittää saada poliisit puuttumaan Yhtenäisen Venäjän sääntöjen vastaiseen kampanjointiin.Marja Manninen / Yle

Venäläiset valitsevat sunnuntaina edustajat parlamentin alahuoneeseen eli duumaan. Sen lisäksi äänestetään alue- ja paikallisvaaleissa.

Vaalikampanjointia koskevia sääntöjä rikotaan kaikkiallaVenäjällä. Räikeimmin rikkomuksiin syyllistyy juuri valtapuolue Yhtenäinen Venäjä, jolla on myös eniten rahaa kampanjointiin.

Pietarissa puolueella on monin paikoin avoimesti käytössään kaupungin hallinnolliset resurssit. Esimerkiksi pietarilaisen ehdokkaan Jevgeni Marzenkon vaalilehti on Pietarin kaupungin kustantama.

Painostussoittoja lääkäriasemalta

Parivuotiaan Lavrentinin äiti Tatjana Jufereva alkoi saada ikäviä puheluita pari viikkoa sitten.

Soittaja muistutti, että Juferevan käyttämän lasten terveysaseman lääkäri on Yhtenäisen Venäjän ehdokkaana vaaleissa.

Tatjana Jufereva sai vaaleihin liittyviä painostussoittoja paikalliselta terveysasemalta.
Tatjana Jufereva sai vaaleihin liittyviä painostussoittoja paikalliselta terveysasemalta.Marja Manninen / Yle

Jufereva raivostui, sillä jonkun klinikalla työskentelevän on täytynyt antaa asiakkaiden yhteystietoja soittajalle. Samanlaista painostusta on kokenut Juferevan mukaan moni muukin klinikan asiakas.

– Tällaista käy täällä usein, sillä ihmiset tuskin valittavat. He pelkäävät, että klinikka kieltäytyy palvelemasta heitä, sanoo Jufereva.

Hän arvelee, että painostus loppuu vain, jos riittävän moni tekee asiasta virallisen valituksen.

Rikkomuksilla ei ole väliä, tulos on selvä

Vaalikampanjointiin liittyvistä väärinkäytöksistä ei ole olemassa tarkkoja tilastoja.

Tunnetun pietarilaisen politiikantutkijan Dmitri Travinin mukaan määrällä ei myöskään ole mitään merkitystä. Travin seuraa Venäjän yhteiskunnan kehitystä Pietarin Eurooppalaisen yliopiston professorina.

Travin muistuttaa, että Venäjän vaalit eivät todellakaan ole samanlaiset kuin Yhdysvaltojen, Suomen tai minkään länsimaan vaalit.

Travin luettelee oikeiden vaalien tunnusmerkkejä: Niissä pitää olla jännitystä. Ei tiedetä ennalta, kuka voittaa. Vaalien tuloksesta riippuu se, mitä maassa tapahtuu.

Professori Dmitri Travinin mukaan Venäjän vaaleja ei voi verrata länsimaisiin vaaleihin.
Professori Dmitri Travinin mukaan Venäjän vaaleja ei voi verrata länsimaisiin vaaleihin. Marja Manninen / Yle

– Meillä näin ei ole, sanoo Travin.

Vaalit ovat tylsät, lopputulos on ennakolta selvä, eivätkä vaalit muuta maassa yhtään mitään.

Travinin mielestä ei siis ole ihme, että vaalit eivät kiinnosta kansalaisia. Levada-tutkimuskeskuksen mukaan vain noin puolet äänestysikäisistä aikoo käydä äänestämässä.

Travin pitää Yhtenäisen Venäjän vaalivoittoa selviönä siitä huolimatta, että sen kannatus on hiipunut lähelle 30 prosenttia.

Suosiota on viime vuosina nakertanut erityisesti talouskriisi. Puolue ei ole kyennyt estämään maan luisumista lamaan.

Mielenosoituksia ei tule

Travinin mukaan olennaista on se, kuka hallitsee televisiota. Yhtenäisellä Venäjällä on koko valtakoneiston tuki, joka takaa sille muita puolueita paremman tv-näkyvyyden.

Presidentti Vladimir Putinin puolueeksi edelleenkin mielletty Yhtenäinen Venäjä ratsastaa Putinin suosiolla, ja Putinin kuva hallitsee puolueen ehdokkaiden vaalimainoksia sääntöjen vastaisesti.

Tutkija Travin ei silti usko, että kansa lähtisi sunnuntain vaalien jälkeen kaduille osoittamaan mieltään Yhtenäistä Venäjää tai epäreiluja vaaleja kohtaan.

– Tyytymättömät pelkäävät seurauksia. Kannattajat taas tyytyvät nykymenoon eivätkä edes tahdo mitään muutoksia, sanoo Travin.

Vaalien aikaistaminen kolmella kuukaudella voi kuitenkin kostautua Yhtenäiselle Venäjälle.

Sen kannattajakunnassa on paljon niitä, jotka voivat valita vaalien sijaan sadonkorjuun datsallaan selvitäkseen taas yhden vaikean talven yli.

Sergei Semjonov jakaa Yhtenäisen Venäjän vaalimateriaalia Pietarin Admiraliteetin metroasemalla.
Sergei Semjonov jakaa Yhtenäisen Venäjän vaalimateriaalia Pietarin Admiraliteetin metroasemalla. Marja Manninen / Yle