Otanmäen vastaanottokeskus varautuu mielenosoitukseen: "On syytä välttää ulkona liikkumista"

Vastaanottokeskuksen väki toivoo rauhallista mielenosoitusta. Asukkaita on kehotettu pysymään seinien sisäpuolella.

mielenosoitukset
Otanmäessä Kajaanissa sijaitseva vastaanottokeskus.
Otanmäen vastaanottokeskus on varautunut mielenosoituksen aiheuttamaan turvallisuusuhkaan. Katja Oittinen / Yle

Kajaanin Otanmäen vastaanottokeskuksessa on varauduttu torstaina järjestettävän Suomi ensin -mielenosoituksen aiheuttamaan mahdolliseen turvallisuusuhkaan.

– Olemme tehneet tässä yhteistyötä poliisin kanssa. Heidän kanssaan yhteisesti on sovittu muun muassa asukkaiden informoimisesta. Omaa henkilöstövahvuutta ja vartioinnin vahvuutta on nostettu, SPR:n Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattila sanoo.

Vastaanottokeskuksen asukkaita on pyydetty välttämään ulkona liikkumista mielenosoituksen aikana. Myös mielenosoittajien provoisoimista tulee välttää.

– Siitä lähdetään, että noina hetkinä on syytä välttää ulkona liikkumista ja välttää minkään suuntaisia mielenilmauksia meidän puolelta, Mattila kertoo.

Arki on sujunut suunnitelmien mukaan normaalissa päiväjärjestyksessä.

Pekka Mattila

Mattilan mukaan mielenilmaus ei ole herättänyt erityisen suurta pelkoa SPR:n vastaanottokeskuksen henkilökunnassa tai asukkaissa. Pää aiotaan pitää kylmänä.

– En minä sitä peloksi sanoisi. Alusta saakka olemme olleet hyvin turvallisuustietoisia. Meillä on aika hyvät resurssit varautua asioihin. Sinällään ilmapiiri ja mielenlaatu on ihan rauhallinen.

Mielenosoittajille rajattu alue

Mattila ei vielä keskiviikkona osannut arvioida, mitä torstain mielenilmaus tulee pitämään sisällään.

– Meille päin ei ole informoitu mitään erikseen. Tieto, johon nojaamme valmistautumisessa, on tullut poliisilta.

Mielenosoituksen järjestyksenvalvonnasta vastaa poliisi. Ennakoivien tietojen mukaan poliisi tulee rajaamaan mielenosoittajille erillisen alueen.

Liikehdintä ei lopu torstain mielenilmaukseen. Perjantaina Otanmäen kylälle on ilmoittanut saapuvansa Kajaanin Soldiers of Odin –supportryhmä. Mattila osannut kertoa myöskään kyseisen tapahtuman tarkemmasta sisällöstä.

– On tiedossa, että he ovat perjantaina liikkeellä, mutta mitään sen konkreettisempaa ei ole tiedotettu.

Asukkaiden arki rullaa normaalissa päivärytmissä

Vastaanottokeskuksen asukkaat saivat tiedon sunnuntaina tapahtuneesta surmatyöstä nopeasti. Monet heistä se tavoitti tuoreeltaan eri viestimien avulla.

– Tieto liikkuu tänä päivänä sukkelaan. Asukkaiden kanssa kaikkia asioita käsitellään sillä ajatuksella, että meillä käydään keskusteluja, esimerkiksi ryhmäkeskusteluja ohjaajien kanssa. Erillistä infotilaisuutta ei järjestetty.

Mattilan mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksen arki on rullannut surullisten uutisten jälkeen niin rauhallisesti, kun se on ollut vaikeassa tilanteessa mahdollista.

Mattila kertoo, ettei tilanne ole herättänyt asukkaissakaan silmiinpistävää levottomuutta.

– On ollut ylimääräistä tekemistä, mutta siitä huolimatta arki on sujunut ihan suunnitelmien mukaan normaalissa päiväjärjestyksessä.

Poliisivartiointi jatkuu tilanteen rauhoittumiseen saakka

Tilannetta on rauhoittanut osaltaan myös paikalla pysyvästi ollut poliisipartio. Mattilan mukaan vartiointi jatkuu nykyisellään siihen saakka, kun tilanne rauhoittuu.

– Lähdemme siitä, että tällainen tilanne pidetään nyt toistaiseksi ja sitten katsotaan, miten tilanne muotoutuu ja asettuu.

Mitään linnoittautumista ei ole tarvinnut tehdä.

Pekka Mattila

Paikalliset asukkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen Mattilan mukaan suopeasti. Vuoropuhelua on käyty molemmin puolin.

– Se oli meidänkin toivomus, että päästään säilyttämään hyvä keskusteluyhteys paikallisväestön kanssa, kuten on ollut tähänkin asti.

Vastaanottokeskuksen asiakkaat ovat liikkuneet jo Otanmäen kylällä, mutta varovaisuutta noudattaen.

– Saattaa olla, että hivenen varovaisemmin ovat liikuskelleet, mutta mitään linnoittautumista ei ole tarvinnut tehdä.

Kainuun käräjäoikeus päätti keskiviikkona vuonna 1988 ja 1997 syntyneiden irakilaisten miesten vangitsemisesta taposta ja kahdesta ryöstöstä epäiltynä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus