1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Berner julkisti Finavia-sotkuun liittyviä viestejä

Ministeriön julkistamat viestit eivät tuo juuri lisätietoja Finavian johdannaistappioiden selvittelyyn. Ministeri Anne Bernerin mielestä viestit osoittavat, ettei valtio-omistaja estänyt kanteiden nostoa Finavian entisiä hallituksen jäseniä vastaan.

Kuva: Ville Laakso / Yle

Ministeri Anne Berner (kesk.) on julkistanut (siirryt toiseen palveluun) Finavia-sotkuun ja sen selvittelyyn liittyviä teksti- ja sähköpostiviestejä.

Viestit eivät tuo juurikaan lisätietoja tapaukseen tai Anne Bernerin rooliin asiassa. Viestien sisältö lähinnä vahvistaa jo ennestään tiedettyjä käsityksiä ja tietoja tapahtumien kulusta.

Berner on joutunut vastaamaan jo useamman kuukauden ajan Finavian johdannaistappioiden selvittelyä koskeviin kysymyksiin.

Ministeriö on toimittanut samat viestit keskiviikkona myös eduskunnan tarkastusvaliokunnalle. Tarkastusvaliokunta pui asiaa koko syksyn ajan. Jo aiemmin valtiontalouden tarkastusvirasto teki asian tiimoilta poikkeuksellisen laillisuutarkastuksen.

Myös kansliapäällikkön sähköposti julkistettiin

Julkistetut tekstiviestit ovat Bernerin ja Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen välisiä. Ministeriö on julkistanut myös sähköpostiviestin, jonka liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen lähetti Tiuraniemelle.

STT on jo aiemmin kertonut viestin sisällöstä. Lokakuussa 2015 lähetetyssä sähköpostissa Pursiainen kehottaa Tiuraniemeä olemaan etenemättä kanteiden nostamisessa Finavian entisiä hallituksen jäseniä kohtaan ennen kuin Finavian yhtiökokous on järjestetty.

Yhtiökokousta ei kuitenkaan koska pidetty. Berner sanoo tiedotteessa, että yhtiökokousta ei järjestetty, koska "lisäselvityksiä ei siihen mennessä valmistunut."

Koska kanteita ei nostettu, vanhentui asia Finavian hallituksessa vuonna 2010 olleiden jäsenten kohdalla.

"Ei edetä ennen yhtiökokousta"

Useiden julkistettujen Bernerin ja Tiuraniemen viestien sisällöt eivät liity suoraan Finaviaan. Viesteissä Tiuraniemi esimerkiksi kysyy, voiko hän käydä Bernerin kanssa keskustelua Finaviaan liittyvistä asioista.

Berner kertoo olevansa ulkomaanmatkalla, eikä keskustelu onnistu.

Kanteiden nostoa entisiä hallituksen jäseniä vastaan käsitellään kahdessa viestissä. Ensimmäisen lähettää Tiuraniemi:

"Juu, sain Harrilta [Pursiainen] yhtiökokousaikataulusta viestin. Mutta vaatimuskirjeet [poistettu sana tai sanoja] pitäisi lähteä 7.11. mennessä ja myös kannevalmistelu pitäisi lakimiesten mukaan käynnistää, jotta ehditään ennen asian vanhenemista edetä. Voidaanko siis edetä vaatimuskirjeiden osalta ja kannattaako kannevalmistelu käynnistää? Riitta."

Berner vastasi Tiuraniemelle lyhyellä tekstiviestillä:

"Hei, ei voida käynnistää ennen yhtiökokousta, valitan, anne."

Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Liikenne -ja viestintäministeriö

Viestissä Berner siis toteaa, ettei kanneasiassa pidä edetä ennen yhtiökokousta. Tiedotteessa Berner toteaa viestien kuitenkin osoittavan, ettei omistaja eli valtio estänyt kanteiden nostamista.

– Finavian johdannaisasian käsittelyyn liittyvistä viesteistä on käyty vilkasta julkista keskustelua. Julkistamme hallituksen puheenjohtajan kanssa käytyjä viestiketjuja, jotka osoittavat läpinäkyvästi omistajan roolin johdannaisasian käsittelyssä. Omistaja ei ole estänyt yhtiön hallitusta nostamasta kanteita, sanoo ministeri Berner.

"Eropyyntöni pitää tiedottaa tänään..."

Riitta Tiuraniemi nimitettiin Finavian hallituksen puheenjohtajaksi tammikuussa 2015. Hän erosi tehtävästään alle vuoden päästä eli joulukuussa 2015.

Eroon viitataan myös julkistetuissa viesteissä. Varsinaista lisävaloa tapahtuneeseen ei kuitenkaan saada.

Tiuraniemi lähetti 8. joulukuuta Bernerille viestin: "Tulin keskustelujemme pohjalta siihen tulokseen että eropyyntöni tulee tiedottaa tänään. Olen asiasta yhteydessä Finavian tiedotukseen."

Helsingin Sanomille Tiuraniemi kertoi (siirryt toiseen palveluun) joulukuuessa 2015 eronneensa, koska liikenne- ja viestintäministeriö puuttui ilman yhtiökokousta kahteen johdannaistappioihin liittyvään hallituksen selvittelyyn.

Tiuraniemen mielestä ministeriö toimi Finaviassa "hyvän hallintotavan vastaisesti". Berner on koko ajan kiistänyt arvostelun.

Päivitetty 14.9. klo 20.44: Juttuun lisätty maininta siitä, että ministeriö on toimittanut samat viestit myös eduskunnan tarkastusvaliokunnalle.