1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miksi länsimetro viivästyy? Sauria hiillostettiin Helsingin valtuustossa

Liikenteen käynnistämispäivä on vielä auki. Apulaiskaupunginjohtaja kertoi, ettei vastaavia hankkeita toteuteta enää yhtiömuotoisina.

Länsimetron rakennustyömaa. Kuva: Yle

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) joutui jälleen selittelemään helsinkiläispoliitikoille länsimetron viivästymistä.

Nuutti Hyttinen (ps.) ihmetteli kaupunginvaltuustossa surkeaa projektinjohtamista, ja tivasi, milloin länsimetro aloittaa liikenteen.

Sauri kertoi, että Länsimetro Oy ilmoittaa valmistumisajan lokakuussa. HSL tekee sen jälkeen johtopäätökset liikenteen aloittamisen aikataulusta.

– Uutta ennenaikaista päivämäärää ei kukaan halua antaa, tuhahti Sauri.

Yhtiöitetty hanke haittaa läpinäkyvyyttä - opiksi on otettu

Thomas Wallgren (sdp.) nosti esiin hankeen osakeyhtiömuotoon liittyvän heikon läpinäkyvyyden. Wallgrenin mukaan osakeyhtiömuoto on sopimaton, kun kyse on suurista rahavirroista. Samaa mieltä oli SKP:n Yrjö Hakanen. Hakanen vaati selvittämään Länsimetro Oy:n ja Espoon johdon toiminnan metrohankkeessa.

Saurin vastauksen perusteella virheistä on jo otettu opiksi. Raidejokeria ja Kruunuvuoren raidehankkeita ei toteuteta enää yhtiömuotoisina.

Länsimetron kyytiin piti päästä 15. elokuuta. Tulevien metroasemien ympäristössä asuvien arki pyörii toistaiseksi tilapäisratkaisujen varassa. Ne maksavat kaupunkilaisille miljoonia euroja.