Psykologi neuvoo olemaan jo varhain tukena lasten kaverisuhteissa: "Saa puhua, saa kysyä, saa ihmetellä"

Vanhemmilla on useita keinoja auttaa lastaan olemaan muiden ihmisten kanssa, sanoo Väestöliiton psykologi Suvi Laru.

Kotimaa
Ylen aamu-tv: Pitääkö vanhemman puuttua lapsen kaverisuhteisiin?
Ylen aamu-tv: Pitääkö vanhemman puuttua lapsen kaverisuhteisiin?

Vanhempien kannattaa olla mahdollisimman varhain tukena lasten kaverisuhteissa.

Näin sanoo aamu-tv:ssä vieraillut Väestöliiton psykologi Suvi Laru. Larun mukaan tärkeintä on, että vanhemmat ovat koko ajan tietoisia miten heidän lapsellaan menee.

– Vuorovaikutus pitäisi yrittää luoda mahdollisimman avoimeksi jo pienestä pitäen, jotta lapsi uskaltaa sanoa pieniäkin asioita. Saa puhua, saa kysyä, saa ihmetellä.

Larun mukaan yksinäisyys ja ongelmat kaverisuhteissa ovat pinnalla Väestöliiton asiakasvastaanotoilla ja nettityössä. Vanhemmat pohtivat lastensa vointia ja sitä, tuleeko heidän puuttua asioihin.

–Vanhemmat miettivät, että lapset voivat joutua huonoon seuraan, heitä kohdellaan huonosti tai että he saavat huonoja vaikutteita, Laru sanoo.

Tärkeintä on luontevat välit kavereihin ja koteihin

Laru neuvoo luomaan luontevat välit lapsen kavereihin ja näiden vanhempiin, sekä kouluiässä kouluun. Tukea voi pyytää myös muilta vanhemmilta.

– Pientä lasta voi auttaa tutustumaan kavereihin, ja kutsua vaikka muita vanhempia lapsineen kylään. Yksinäistä lasta voi olla auttamassa ja tukemassa.

Lasta tukevien verkostojen luominen ja sosiaaliset suhteet voivat olla uusi tilanne myös vanhemmalle itselleen. Tässä vanhempikin voi tarvita tukea vaikka omilta ystäviltään.

Larun mukaan asiat on hyvä tuoda esiin lasta kunnioittaen, mutta välittäen. Lapset voivat olla samankin perheen sisällä hyvin erilaisia. Alle kouluikäisen lapsen tukeminen on erilaista kuin kouluikäisen tai nuoren tukeminen, ja toinen lapsi tarvitsee enemmän tukea kuin toinen.

– Olennaista on tietää, millainen oma lapsi on ja millaisessa maailmassa hän elää. Se maailma on erilainen kuin omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.