Kohu muutti hallituksen kannan: USA:n villihevosia ei lahdata

Yhdysvaltain viranomaisten mielestä villihevoset ja -aasit syövät liikaa ja tulevat kalliiksi. Ajatus mustangien joukkolahtauksesta oli kuitenkin kansalaisille liikaa ja se pyörrettiin.

Ulkomaat
Tuuli hulmuttaa kolmen ruskean ja yhden valkoisen villihevosen harjaa.
Vielä on villihevosia – Yhdysvalloissa lähinnä Nevadassa ja Kaliforniassa. BLM

Yhdysvaltain hallitus on ilmoittanut, että se luopuu aikeestaan, jonka mukaan suuri osa villihevosista olisi tapettu, koska niiden elämäntyyli tulee valtiolle kalliiksi. Myös aie tammojen joukkosterilisoinnista kaatui kansalaisten vastalauseisiin.

Valtion maiden hallinnasta vastaavan viraston BLM:n mukaan villihevosten ja -aasien kannat ovat kasvaneet liikaa. Virastolla on suuria vaikeuksia löytää ihmisiä, jotka ottaisivat hevosia ja aaseja mailleen, ja sopivien laitumien ylläpito maksaa valtiolle miljoonia euroja vuodessa, BLM valittaa.

Niinpä se päätti, että eläimet, joita kukaan ei ota ilmaiseksi kontolleen, lopetetaan tai myydään teuraiksi. Päätös kuitenkin pyörrettiin eläinsuojelijoiden ja muiden kansalaisten vastalausemyrskyn ja oikeusjuttujen uhan vuoksi.

Suojelijat satsaisivat syntyvyyden säätelyyn

Viranomaisarvion mukaan Yhdysvalloissa elää vapaana 67 000 villihevosta, pääasiassa Nevadassa ja Kaliforniassa. BLM pitää laitumien ja muiden eläinten kannalta kestävänä määränä 27 000:ta.

Humane Societyn vetoomus Instagramissa (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain suurimman eläinsuojelujärjestön Humane Societyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan ihmiset eivät yleensä tiedä, että suuri osa kannasta on vain nimellisesti vapaita. 45 000 hevosta on vangittu, ja juuri ne BLM aikoi tappaa, suojelijat kertovat.

Suojelujärjestöjen mukaan oikea tapa hillitä kantoja olisi syntyvyydensäätely. Rahat tulisi järjestöjen mielestä käyttää siihen sen sijaan, että yksityisille maksetaan vangittujen eläinten pitämisestä aitauksissa. BLM:n mukaan syntyvyyden säätely on vaikeaa, koska ehkäisevä lääke menettää tehonsa alle kahdessa vuodessa. Pakkosterilointia suojelijat pitävät julmana vaihtoehtona.

Lähteet: Reuters, Yle