Hampaista kuva, lääkäri tarkastaa etänä

Pihtipudas on ulkoistanut hammashuoltonsa. Tavoitteena on uusien menetelmien löytäminen. Yksi niistä on etähammaslääkäri.

Kotimaa
Hampaita kuvataan etähammaslääkärin tarkastusta varten.
Isto Janhunen / Yle

Pihtiputaan palvelutalo Sopukassa hammashoitaja asettelee sähköhammasharjalta näyttävän kameran sängyssään pötköttelevän Reino Turpeisen suuhun.

– Jännäähän tämä on, eikä ainakaan kipeätä tee, Turpeinen sanoo.

Pihtiputaan hammashoitolassa istuu hammaslääkäri Juha Parkkisenniemi.

– Aika hyvin tämä toimii, mutta totuttelua toki tarvitaan, hän sanoo.

Aivan täyttä tarkistusta pelkällä kameralla ei voi tehdä, mutta apua siitä on. Jos kyseessä on pelkkä kontrollikäynti, ja palvelutalo on vaikkapa 50 kilometrin päässä, ei potilasta ja hoitajaa tarvitse matkustuttaa sataa kilometriä.

– Kamera toivottavasti madaltaa myös kynnystä kysyä hammashoidon henkilökunnalta, että olisiko tarpeellista tulla käymään paikan päällä. Kuvat auttavat myös arvioimaan, että olisiko mahdollinen syömättömyys suuperäistä, Parkkisenniemi sanoo.

Suun terveys on vanhuksille tärkeä. Kivulias suu voi johtaa syömättömyyteen, ja keuhkokuumekin voi johtua suusta.

– Ne voivat olla jopa kohtalokkaita ikäihmiselle, Parkkisenniemi toteaa.

Reino Turpeisen suu on nyt hyvässä kunnossa.

– Kauan sitä jyrättiin, mutta kyllä kannatti. On niin vapaa syödä, hän sanoo.

Ulkoistus lääkäripulan vuoksi

Pihtipudas on ulkoistanut hammashuoltonsa Med Groupille. Työntekijät ovat samoja kuin ennenkin, kunta on vuokrannut heidät Med Groupille. Med Group taas on tuonut mukanaan hammaslääkärit sekä kirurgin palvelut.

– Loppupeleissä se ei vaikuta hoitoon mitenkään, että kenen leivissä on, mutta totta kai ihmisillä on hieman ennakkoluuloja, kun tällainen tapahtuu, sanoo

Kuten moni muukin kunta, Pihtipudas on painiskellut hammaslääkäripulan kanssa. Vuokralääkäreiden käyttö ei ole ratkaissut pulaa, ja hoitojonot ovat ruuhkautuneet.

– Tavoitteemme on, että hammashuollon jonot on purettu vuoden loppuun mennessä, ja asiat ovat nyt erittäin hyvällä mallilla. Voin luvata, että vuoden lopussa jonoja ei enää Pihtiputaalla ole, sanoo avainasiakaspäällikkö Mirkka Järvinen Med Groupista.

Pihtiputaan tavoitteena ulkoistuksessa on paitsi purkaa hoitojonot, myös löytää uusia toiminnan tapoja suun terveyteen. Yksi niistä on hampaiden etätarkastus.

– Tulemme käymään tuolla pienemmillä kylillä tekemässä näitä suun terveyden tarkastuksia, kertoo Järvinen.