UNHCR: Liki kaksi kolmasosaa pakolaislapsista ei pääse kouluun

YK:n pakolaisjärjestö muistuttaa, ettei kyse ole ohimenevästä ongelmasta, koska pakolaisuus kestää keskimäärin 20 vuotta. Moni jää siten pysyvästi ilman koulutusta.

Ulkomaat
vapaaehtoisten ylläpitämä koulu Idomenissä Kreikassa
Vapaaehtoistyöntekijät perustivat viime keväänä koulun pakolaislapsille Idomeniin, Kreikkaan.Kostas Tsironis / EPA

UNHCR:n torstaina julkaisema raportti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että järjestön pakolaisiksi rekisteröimistä 16,1 miljoonasta ihmisestä on peruskouluikäisiä lapsia kuusi miljoonaa. Heistä 62 prosenttia – yli 3,7 miljoonaa lasta – ei pääse kouluun.

Raportti pohjustaa ensi maanantaina New Yorkissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettävää pakolaishuippukokousta.

– Koulutus on olennainen tekijä ylläpitämään pakolaisten toivoa yllä. Tilanteissa, joissa epätoivo vallitsee, koulun käyminen, oppiminen, tiedon ja taitojen hankkiminen on perusasia, sanoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

Iän karttuessa koulutuksen saatavuus heikkenee. 84 prosenttia tavallisista nuorista käy yläastetta, mutta pakolaisnuorista vain 22 prosenttia.

Yliopistoon pääsee vain yksi prosentti pakolaisista, kun maailmanlaajuisesti keskimäärin yliopistoon pääsee noin 34 prosenttia (YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon tilastojen mukaan).

Kreikan ja Makedonian rajalle jääneet lapset vapaaehtoisvoimin ylläpidetyssä koulussa Idomenissä, Kreikassa
Kreikan ja Makedonian rajalle jääneet lapset kävivät viime keväänä vapaaehtoisvoimin ylläpidetyssä koulussa Idomenissä, Kreikassa.Kostas Tsironis / EPA

– Pakolainen elää pakolaisuudessa keskimäärin kaksikymmentä vuotta. Ottaen tämän ravisuttavan tosiseikan huomioon, on olennaisen tärkeää, että kannamme huolta muustakin kuin pakolaisten eloonjäämisestä, kirjoitti Grandi raportin esipuheessa.

86 prosenttia maailman pakolaisista on kehitysmaissa. Lapsista, jotka eivät pääse kouluun, yli puolet sijaitsee seisemässä maassa: Tshadissa, Kongossa, Etiopiassa, Keniassa, Libanonissa, Pakistanissa ja Turkissa.

Lähteet: AP