1. yle.fi
  2. Uutiset

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Heinolassa ja Lahdessa – yhtiö keskittää aaltopahvin tuotantoa

Stora Enso aloittaa yt-neuvottelu 60 hengen vähentämisestä ja Heinolan aaltopahvitehtaan sulkemisesta.

Kotimaan uutiset
Sota Enson aaltopahvitehtaan portti Heinolassa.
Yle / Markku Lähdetluoma

Stora Enso aikoo sulkea aaltopahvitehtaansa Heinolassa. Yhtiö suunnittelee keskittävänsä aaltopahvin valmistusta Lahden tehtaalleen.

Yhtiö käynnistää yt-neuvottelut Lahden ja Heinolan yksiköissä. Yt-neuvottelut koskevat yhteensä 60 henkilöä, joista osa työskentelee Lahdessa ja osa Heinolassa. Heinolan aaltopahvitehdas on määrä sulkea pysyvästi ja pakkaustuotanto siirretään Lahden yksikköön.

– Työntekijät ovat todella pettyneitä. Aiemmin on tehty yhdessä kipeitäkin ratkaisuja, mutta tämä tuli ihan puskista, kertoo Heinolan aaltopahvitehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Matti Sirén.

Pääluottamusmiehen mukaan yhtiön toiminnasta ei ollut nähtävissä, että se sulkisi tehtaan.

– Kymmenen vuotta sitten tänne tehtiin isoja konesiirtoja ja täällä on infrastuktuuri kunnossa. Että siinä mielessä tämä tuli täytenä yllätyksenä, Sirén jatkaa.

Stora Enson viestintäjohtajan Liisa Nyyssösen mukaan yksi syy muutokseen on se, että aaltopahvin kustannuskilpailukyky on kärsinyt. Kahdella paikkakunnalla toimiminen samassa maakunnassa ei ole järkevää.

– Aaltopahvin tuotannossa erilaiset logistiikkajärjestelyt ovat myös hirveän tärkeitä ja suuri osa sitä kilpailukykyä. Tämä nykyinen toimintapa ei ole toiminut meillä parhaalla mahdollisella tavalla, Nyyssönen perustelee.

Vuosikymmenien investoinnit Lahteen

Samalla yhtiö aikoo investoida Lahdessa 19 miljoonaa euroa uusiin koneisiin ja tuotantoa tukevaan infrastruktuuriin. Tärkein investointikohde olisi uusi aaltopahvikone.

– Yritys näkee, että tänne halutaan sijoittaa lisää, mikä on meille positiivinen asia, kommentoi lahtelaisten työntekijöiden pääluottamusmies Mika Sillanpää.

Stora Enson viestintäjohtaja Liisa Nyyssönen toteaa, että yhtiön investoinnit Lahden pakkaustehtaalle tulevat olemaan pitkäaikaisia ja niiden avulla töitä voidaan tehdä töitä jopa vuosikymmeniä eteenpäin.

Fluting-tehdas ja Kristiinankaupungin pakkaustuotanto pysyvät

Stora Enson Kristiinankaupungin tehtaalla tullaan jatkamaan aaltopahvipakkausten valmistamista.

Keskittämissuunnitelma ei myöskään vaikuta Heinolan fluting-tehtaaseen. Fluting-tehtaalla valmistetaan aaltopahvin raaka-ainetta ja tuotanto työllistää Heinolassa 220 henkeä.

Heinolan suljettavalla aaltopahvitehtaalla työskentelee 130 ihmistä. Lahden pakkaustehtaalla on noin 150 työntekijää.

Lue seuraavaksi