Kauan etsitty tutkimusalus taisi löytyä ehjänä Kanadan vesistä

Luoteisväylää 1840-luvulla etsineen Sir John Franklinin retkikunnan molemmat alukset menetettiin ja kaikki 129 miestä kuolivat.

tiede
Piirroskuva jäiden saartamasta purjealuksesta, jonka ympärillä miehistö hakkaa jäätä
Kapteeni George Backin 1800-luvun piirrokseen perustuva käsitys HMS Terrorista jäiden saartamana. National Archives of Canada

Brittiläisen tutkimusretken aikana lähes 170 vuotta sitten kadonnut alus on löytynyt veden alta mutta täydessä kunnossa, kertoo kanadalainen Arktinen tutkimussäätiö ARF. Kanadan museoviranomaiset (siirryt toiseen palveluun) varmistavat tietoja ja valmistelevat esineiden nostamista aluksesta.

Tutkimusalukset HMS Erebus ja HMS Terror lähtivät Sir John Franklinin komentamina Britanniasta toukokuussa 1845. Tavoitteena oli löytää Luoteisväylä, pohjoinen meritie Euroopan ja Aasian välille. Matka osoittautui molemmille aluksille kohtalokkaaksi.

Erebus paikallistettiin toissa vuonna, mutta Terrorin viimeinen lepopaikka Nunavutinlahdessa selvisi vasta tässä kuussa. ARF julkaisi tällä viikolla löydöstään videon (siirryt toiseen palveluun).

Hyisissä vesissä alus on säilynyt hyvin. Videolla vesikasvien verhoamina näkyy muun muassa ruori ja paksu kiinnitysköysi. ARF:n edustaja Adrian Schimnowski kertoo, että sukeltajat näkivät aluksen sisällä pöytiä ja hyllyjä, lautasia ja viinipulloja. Kirjoituspöydän avoimen laatikon takanurkasta pilkisti esine, jota tutkijat eivät vielä ole tunnistaneet.

Keppi jäässä paljasti Terrorin

Terrorin ja Erebusinin vielä hengissä olleet miehistön jäsenet jättivät alukset vuonna 1848, kun jäät olivat saartaneet aluksia puolitoista vuotta ja ruoka oli loppunut.

Kun jäät vihdoin antoivat periksi, Terror päätyi 24 metrin syvyyteen merenpohjaan ilmeisen arvokkaasti. Alus on pystyasennossa ja jopa kaikki kolme mastoa ovat jäljellä, vaikkakin poikki. Myös ikkunat ovat kestäneet aikaa ja merenkäyntiä.

Terroria etsittiin viime vuosina niin satelliittien ja vedenalaisten kuvauslaitteiden kuin laivaston ja rannikkovartioston avulla. Jäljille kuitenkin päästiin ARF:ää avustaneen inuiitin onnekkaan metsästysmatkan vuoksi.

Hän havaitsi sattumoisin jäästä pistävän kepin, joka osoittautui laivan maston huipuksi. Paikka oli lähempänä inuiittien tarinoissa kerrottua kuin tieteellisissä tutkimuksissa haarukoitua, jonne on matkaa 96 kilometriä.

Merilevän peittämä ruori.
Kuvakaappauksessa näkyy Terrorin ruori sukeltajien kuvaamalla videolla. ARF

Kylmä, nälkä ja lyijy koituivat kuolemaksi

Kukaan Franklinin retkikunnasta ei selvinnyt takaisin kotimaahan. Franklin itse ja 23 miehistön jäsentä kuolivat epäselvissä olosuhteissa jo kesällä 1847. Laivoilla seuraavaan vuoteen sinnitelleet 105 miestä kuolivat yrittäessään tarpoa turvaan. Etsijät saivat tiedon heidän lähdöstään viimeisestä viestistä, joka oli jätetty rantaan kasattujen kivien alle.

1980-luvulla Beecheysaarelta löytyneet jäänteet kertovat, että laivoilta lähteneiden miesten kohtaloksi koituivat kylmä, nälkä sekä säilykepurkeissa käytetyn lyijyn aiheuttama myrkytys.

HMS Terrorin löytymisestä kertoo yksityiskohtaisesti muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Päivitys 16.9.2016 klo 5:43: Korjattu Franklinin ja 23 miehistön jäsenen kuolinvuosi.