Palkkatappaja Filippiinien senaatin kuulemisessa: Duterte määräsi meidät tappamaan yli tuhat ihmistä

Edgar Matobato kertoi televisioidussa senaatin kuulemisessa, että presidentti Rodrigo Duterte määräsi vuosina 1988-2013 tappajajoukon raa'asti murhaamaan yli tuhat vastustajaansa sekä epäiltyä huumekauppiasta.

Ulkomaat
Edgar Matobato
Edgar Matobato kertoi senaatin kuulemisissa kammottavista murhista, joita hän oli toteuttamassa Davaon kaupungissa silloisen pormestarin, Rodrigo Duterten käskystä.Mark R. Cristino/EPA

57-vuotiaan Edgar Matobaton väitteet oman maansa istuvasta presidentistä olivat karmivia. Matobato väitti muun muassa, että hän oli – Duterten määräämänä – mukana syöttämässä sieppauksista epäiltyä miestä elävänä krokotiilille.

Matobaton mukaan tappamiset tehtiin muutenkin hyvin raa'asti: uhreja muun muassa poltettiin ja paloiteltiin, tai suolistettiin ja heitettiin mereen kalojen ruuaksi. Matobato kertoo itse tappaneensa noin 50 ihmistä.

Uhrit olivat rikoksista epäiltyjä, mutta myös Duterten tai hänen perheensä vastustajia. Duterte muodosti tappajayksikön poliiseista ja entisistä kommunistikapinallisista ollessaan eteläfilippiiniläisen Davaon kaupungin pormestari.

Presidentti Rodrigo Duterte.
Presidentti Rodrigo Duterte.Karl Norman Alonzo / EPA

Juoruja, sanoo Duterten poika

Presidentti Duterten poika Paolo – joka on nyt Davaon varapormestari – kuittasi Matobaton kommentit pelkiksi juoruiksi.

– En alennu vastaamaan hullun väitteisiin, sanoi Paolo Duterte.

Duterten tiedottaja puolestaan sanoi, että väitteitä on tutkittu aiemminkin ilman, että syytteitä on nostettu.

Senaattori Leila de Lima
Senaatin kuulemisia johtava senaattori Leila de Lima Mark R. Cristino/EPA

Matobatoa kuultiin liittyen senaatin selvitykseen, joka tutkii Duterten kovaotteista huumeiden vastaista sotaa. Poliisin arvioidaan tappaneen yli kolme tuhatta huumerikollisuudesta epäiltyä ihmistä sen jälkeen, kun Duterte nimitettiin presidentiksi 30. kesäkuuta.

Duterte on syyttänyt senaatin kuulemisia johtavaa senaattori Leila de Limaa yhteydestä huumerikollisuuteen. Leila de Lima on kiistänyt syytteet.

Lähteet: AFP, AP