1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puolustusvoimien asiakirja paljastaa edustuskulujen ylilyönnit: Illanviettoon kului 13 364 euroa

Moitteita tuli myös mm. suunnitellulle kahden päivän koulutustilaisuudelle, jonka ohjelmassa oli 50 minuuttia koulutusta ja vierailu Joulupukin pajakylässä.

Kotimaan uutiset
Kuplivaa laseissa
Videolta näet yhden esimerkin puolustusvoimien rahankäytöstä. Edustus- ja henkilöstötilaisuuksiin käytetään joissain tapauksissa hövelisti rahaa, paljastaa PV:n oma sisäinen tarkastus.

Kolme puolustusvoimien alaista laitosta saa moitteita edustus- ja henkilöstötilaisuuksistaan: rahaa on käytetty liian hövelisti, vääriin asioihin ja liikaa oman väen kesken.

Puolustusvoimien sisäinen tarkastus tutki viime vuonna kolmen Pääesikunnan alaisen laitoksen rahankäyttöä. Tutkinnan kohteena olivat Puolustusvoimien logistiikkalaitos, johtamisjärjestelmäkeskus ja tiedustelulaitos.

Yle Uutiset pyysi puolustusvoimien sisäisen tarkastuksen tekemän raportin, joka paljastaa, että normeja rikotaan.

Tarkastettujen laitosten rahankäyttö saa arvosanan "välttävä" asteikolla erinomainen–hyvä–tyydyttävä–välttävä–huono.

Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa käytetään joissain tapauksissa edustamiseen kohtuuttomasti. Tämä on riski myös puolustusvoimien maineelle.

Sisäisen tarkastuksen mukaan "määrärahojen käyttö edustustilaisuuksiin Pääesikunnan alaisissa laitoksissa ei nykyisellään toteudu normien mukaisella tavalla".

Hans Forsman.
Tarkastuspäällikkö Hans Forsman.Jani Saikko / Yle

Puolustusvoimat käyttää edustamiseen verorahoja, ja siksi edustaminen on tarkoin määritelty.

Yleinen periaate on tämä:

– Edustustilaisuuksien pitää kestää julkinen tarkastelu. Jokaisen kansalaisen pitäisi olla sitä mieltä, että tilaisuuteen kohdistunut tarjoilu oli oikein mitoitettu, kommentoi puolustusvoimien tarkastuspäällikkö Hans Forsman.

Puolustusvoimien sisäinen tarkastus löysi huomautettavaa seuraavista viidestä tilaisuudesta.

1. Tiedustelulaitoksen tilaisuus

Tiedustelulaitoksen tarkastuksessa löytyi yksi tilaisuus, jossa vieraanvaraisuus meni liiallisuuksiin. Tämän tilaisuuden kaikki tiedot on salattu.

2. Johtamisjärjestelmäkeskuksen ja pääesikunnan edustustilaisuus

Yhteen illanviettoon kului viime syyskuussa rahaa 13 364 euroa. Sisäisen tarkastuksen mukaan ”tilaisuus edustaa kustannustasoltaan epätavanomaista vieraanvaraisuuden osoitusta”.

Illanvietto järjestettiin Tattoo Show Helsingin yhteydessä Hartwall Areenalla 10.9.2015. Osallistujia oli 148, joista 43 puolustusvoimista. Illanvietto maksoi 90,3 euroa per henkilö.

– Tarkoitukseen nähden se oli meidän mielestä vähän liikaa, kommentoi tarkastuspäällikkö Hans Forsman.

Alkoholiin rahoista kului 25,7 prosenttia. Tätä ei erikseen moitittu, koska alkoholiin saa puolustusvoimissa käyttää 30 prosenttia yksittäisen edustustilaisuuden rahoista.

– Epätavanomainen vieraanvaraisuus varmaan muodostuu hinnan kautta, mikä taas juontaa juurensa siitä, missä tämä on järjestetty eli Hartwall Areenalla. Tarjoilu on tilattu paikalliselta organisaatiolta, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ole ollut, kommentoi puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja Mikko Soikkeli tilaisuutta, jota hänen johtamansa laitos oli mukana järjestämässä.

3. Johtamisjärjestelmäkeskuksen koulutus ja juhla

Johtamisjärjestelmäkeskus sai moitteet myös henkilökunnan koulutustilaisuudesta ja johtajan vaihtotilaisuudesta, joka piti järjestää Rovaniemellä viime joulun alla.

Kahden päivän ohjelmassa oli vain 50 minuuttia koulutusta ja muu ohjelma oli täynnä juhlallisuuksia ja muodollisuuksia. Ohjelmassa oli myös käynti Joulupukin pajakylässä.

Sisäisen tarkastuksen mukaan koko keskuksen henkilökunnan eli 406 työntekijän piti matkustaa Rovaniemelle ympäri maan. Se arvioi, että tilaisuus olisi tullut maksamaan 144 000 euroa.

Lopulta tilaisuus peruttiin, kun sisäinen tarkastus sai tietää siitä.

Johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja Mikko Soikkeli kiistää, että koko henkilökunnan oli tarkoitus matkustaa paikalle.

Mikko Soikkeli
Johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja Mikko Soikkeli.Puolustusvoimat

Hänen mukaansa vain noin 120 ihmisen oli tarkoitus kokoontua Rovaniemelle. Hän myöntää, että kustannusarviota matkasta ei tehty.

– Olemme sotilasorganisaatio ja sotilasorganisaatiossa on perinteisesti komentajan tai meidän tapauksessa johtajan vaihtoa vietetty yhteisellä tilaisuudella, Soikkeli kertoo tilaisuuden taustoista.

Hän sanoo, että koska keskus toimii ympäri maan, välillä haluttiin kokoontua Rovaniemellä, jossa on noin 20 työntekijää.

– Alun perin ohjelmassa oli tarkoitus perehtyä myös yhteistyökumppanien toimintaan Rovaniemellä, Soikkeli kertoo.

Tämä selittää hänen mukaansa sen, miksi ohjelmassa oli varsinaista koulutusta vain 50 minuuttia.

Miksi ohjelmaan kuului myös tutustuminen Joulupukin pajakylään?

– Siinä on varmaan ollut tarkoitus järjestää henkilöstölle tällainen jonkinlainen joulun lähellä oleva mahdollisuus käydä siellä kyseisessä pajakylässä. En osaa lähteä sitä sen kummemmin erittelemään tai perustelemaan.

4. Johtamisjärjestelmäkeskuksen kick off

Johtamisjärjestelmäkeskus sai moitteet myös kahden päivän tilaisuudesta, joka järjestettiin Tampereella Scandic Rosendahl -hotellissa. Kyseessä oli projektin aloitus eli niin sanottu kick off.

Osallistujia oli 43, joista 28 oli puolustusvoimista. Hinta ilman matkakuluja ja päivärahoja oli 4 088 euroa eli 47,5 euroa per henkilö.

Osallistujat yöpyivät, tekivät töitä ja ainakin osittain myös ruokailivat hotellissa puolustusvoimien laskuun.

Sisäinen tarkastus moittii sitä, että osallistujia oli enemmän talon sisältä kuin ulkopuolelta. Sen mukaan on selvää, että jos järjestetään työkokoontuminen, jossa on myös ulkopuolisia osallistujia, edustamiseen liittyviä normeja sovelletaan.

Sääntö on se, että edustustilaisuudessa osallistujia pitää olla enemmän talon ulkopuolelta kuin talon sisältä.

– Tämä oli työkokous ja meidän näkökulmasta tätä ei katsottu alun perin edustamiseksi. Itselle syntyi uutta ymmärrystä, että tämänkaltainenkin tilaisuus katsotaan edustamiseksi, johtamisjärjestelmäkeskuksen Mikko Soikkeli pohtii.

Häen mukaansa tilaisuus ei ollut oman henkilökunnan ”palkitsemistilaisuus”.

Sisäinen tarkastus moitti myös sitä, että kun päivärahat ja matkakulut lasketaan mukaan hintaan, sitä ei voida enää pitää kohtuullisena.

Mikko Soikkeli sanoo, että huomautuksista on otettu opiksi ja nyt edustuskulut ovat kohtuullisia.

– Me on pyritty näidenkin havaintojen perusteella kehittämään omaa toimintaa ja nimenomaan sisäistä valvontaa.

5. Logistiikkakeskuksen vuosipäivä

Sisäinen tarkastus moittii myös viime vuoden kesäkuussa järjestettyä logistiikkakeskuksen vuosipäivää, johon osallistui 270 ihmistä.

Ongelmallisena pidettiin sitä, että tilaisuudessa käytettiin alkoholiin 30,1 prosenttia kuluista eli hieman enemmän kuin normeissa sallittu 30 prosenttia.

– Ei kukaan ei halua julkisia varoja siihen (alkoholiin) käytettävän. Sitä on sen takia erikseen ohjeistettu, tarkastuspäällikkö Hans Forsman kommentoi.

Valvontaa pitää parantaa

Tarkastajien mukaan puutteet olisi voitu välttää tehokkaammalla sisäisellä valvonnalla.

Tarkastuspäällikkö Hans Forsman arvioi, että rahankäyttö puolustusvoimien edustustilaisuuksiin on yleisesti otettuna tyydyttävällä tasolla.

– Kehittämismahdollisuuksia meillä on, ihan niin kuin muillakin.

Valtiontalouden tarkastusvirasto selvitti viime vuonna erikseen puolustusvoimien johdon menettelytapoja, muun muassa matkustamista ja edustamista. Huomautettavaa löytyi niin paljon, että asia vietiin eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Oikeusasiamiehen ratkaisua asiassa odotetaan syyskuun lopussa.

Lue seuraavaksi