Turvapaikanhakijoiden palkkakiista johti uhkailuun: "Olen kaikkien duunarien asialla"

Epäselvyydet kokemäkeläisellä hernepellolla ovat kärjistyneet palkkakiistaan ja tapaukseen puuttuneen Palvelualojen ammattiliiton valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan uhkailuun.

Kuva: Carolus Manninen / Yle

Palvelualojen ammattiliiton valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Berhan Ahmadi haluaa muistuttaa, että hän puolustaa työntekijöitä heidän taustoistaan riippumatta. Nyt peltotyötä tehneiden turvapaikanhakijoiden palkkakiista on hänen mukaansa käännetty liian kärkkäästi vain ulkomaalaiskysymykseksi.

– Netissä on jaettu valheellista tietoa, joka on ajanut vain kirjoittajien omaa hyötyä. Minusta pahasti kirjoittaneet eivät edes tiedä, mitä olen sanonut tai halunnut kertoa.

Ahmadi on saanut aiheesta jopa uhkailuja.

– Minulle on lähetetty viestejä, joissa kerrotaan minun olevan Suomen vihatuin ulkomaalainen tällä hetkellä.

Työn ehdoista sovittava selkeämmin

Berhan Ahmadi otti eilen kantaa Ylen uutisessa turvapaikanhakijoiden palkkakiistaan Kokemäellä. Osa hernetilalla työskennelleistä turvapaikanhakijoista oli kokenut epäselvyyksiä työehdoissa ja pettynyt palkkaansa. Ahmadi haluaa korostaa, että hän ei syyllistä tilanteessa työnantajaa.

– En puutu peltotyön palkkausjärjestelmään, koska en tunne sitä. Ajan vain takaa sitä, että työn ehdoista pitäisi sopia selkeämmin. Työnantajakin on myöntänyt, että tilanteessa on luultavasti tullut kielimuuri vastaan.

Varmista kahdesti

Pelisäännöistä sopiminen ajaa kaikkien asiaa.

Varmistakaa kahdesti, että viesti menee perille. Silloin ei jää tilaa riitelylle.

Ammattiliitto PAMin valtuuston 1. varapuheenjohtaja Berhan Ahmadi

– Jos palkkaatte jonkun ja tiedätte, että kielen kanssa voi tulla ongelmia, varmistakaa kahdesti, että viesti menee perille. Silloin ei jää tilaa riitelylle. Kun työehdot ovat selvät, on molempien osapuolien pidettävä niistä kiinni, Berhan Ahmadi toteaa.

Tämä koskee Ahmadin mukaan yhtä lailla myös kantasuomalaisia.

– Säännöt ovat kaikille samat. Olen aina ollut heikompien puolestapuhuja ja kaikkien duunarien asialla. En katso uskontoa, rotua, kansalaisuutta, synnyinmaata tai mitään muutakaan. Tässä kyseisessä tapauksessa minuun yhteyttä ottanut oli vain sattumalta turvapaikanhakija.