Japanin opposition johtoon nousi ensi kertaa nainen – Myös entisen mallin ja uutisankkurin tausta puhuttaa

Ulkomaat
Renhō Murata seisoo Seiji Maeharan ja Katsuya Okadan välissä, kun miehet kättelevät.
Renhō Murata ja hänen vastaehdokkaansa Seiji Maehara (vasemmalla) kättelevät väistyvää puoluejohtajaa Katsuya Okadaa Demokraattisen puolueen puoluekokouksessa, jossa puheenjohtajavalinta tehtiin. Kimimasa Mayama / EPA

Japanin suurin oppositiopuolue demoraattinen puolue on valinnut ensi kertaa naisen puheenjohtajakseeen.

48-vuotias Renhō Murata on entinen malli ja uutisankkuri, josta käytetään Japanissa yleisesti vain nimeä Renhō.

Kansanedustaja hän on ollut vuodesta 2004 lähtien. Vuonna 2010 hän nostatti Japanissa kohua poseeraamalla parlamenttitalossa Japanin Vogue -lehden kuvauksissa.

Puoliksi taiwanilainen

Renhōn isä on taiwanilainen ja äiti japanilainen. Hänen taustansa nousi puheenaiheeksi, kun kävi ilmi, ettei hän ole koskaan luopunut Taiwanin kansalaisuudesta.

Renhō joutui pyytämään anteeksi, sillä japanilaiset aikuiset eivät voi olla kaksoiskansalaisia. Hän kertoo lähettäneensä Taiwaniin anomuksen kansalaisuudesta luopumisesta.

Ulkomaalaistaustaisia näkee Japanissa vielä harvoin julkisissa tehtävissä tv-kuuluisuuksia lukuunottamatta. Japani sai kuitenkin vastikään intialaistaustaisen missin (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäinen länsimaalaistaustainen japanilaisparlamentaarikko oli suomalaissyntyinen Marutei Tsurunen.

Liberaalidemokraateilla vahva valta-asema

Renhō päihitti puheenjohtajavaalissa selvästi vastaehdokkaansa, entisen ulkoministerin Seiji Maeharan ja kansanedustaja Yuichiro Tamakin.

Uusi puheenjohtaja lupasi voittonsa ratkettua, että hän työskentelee puolueen uudistamiseksi, jotta se voittaisi jälleen vaalit.

Pääministeri Shinzō Aben liberaalidemokraattisella puolueella on enemmistö parlamentin molemmissa kamareissa.

Vuonna 2009 demokraattinen puolue onnistui nousemaan valtaan ja katkaisemaan siten liberaalidemokraattien yli puoli vuosisataa lähes tauotta jatkuneen valtakauden. Liberaalidemokraatit nousivat kuitenkin takaisin valtaan vuonna 2012.

Nainen yhä harvinainen näky vallan huipulla

Japanissa naisia on edelleen vähän johtavilla paikoilla. Esimerkiksi alahuoneen kansanedustajista (siirryt toiseen palveluun) heitä on vain alle kymmenen prosenttia ja ylähuoneen edustajistakin vain viidennes.

Esimerkiksi Suomessa naisten osuus on yli 40 prosenttia. Enemmistö kansanedustajista on naisia ainoastaan Ruandassa ja Boliviassa, kertoo parlamenttien välinen liitto IPU (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Aben hallitus oli asettanut tavoitteeksi, että 30 prosenttia johtajista olisi naisia vuoteen 2020 mennessä, mutta Abe on joutunut myöntämään, (siirryt toiseen palveluun) ettei tavoite toteudu.

Viime kuukausina nainen on tosin nimitetty kahteen huippuvirkaan: puolustusministeriksi ja Tokion pormestariksi.

Ensimmäisen naispuolisen puoluejohtajan Japani sai jo 30 vuotta sitten, kun sosialistinen puolue valitsi johtajakseen Takako Doin (siirryt toiseen palveluun).